25 січня – 25-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 340 днів (341 день – у високосні роки).

Читайте також: Чи будуть продовжувати локдаун в Україні і які будуть заборони з 25 січня (всі подробиці)

Іменини

25 січня День ангела імені відзначають: Галактіон, Євпраксія, Ілля, Макарій, Мартініан, Мерт, Петро, Сава, Силуан, Тетяна, пише То є Львів.

25 січня – Тетянин день

25 січня в Україні відзначають Тетянин день. Це свято було названо на честь святої мучениці Тетяни, яка жила в Римі в третьому столітті і загинула за християнську віру.

В Україні її іменини вважаються неофіційним Днем студентів. 25 грудня прийнято ставити свічки і молитися святий Тетяні про успіх у навчанні.

Щоб студентам весь рік щастило в навчанні, їм необхідно відвідати церкву і відстояти молебень на честь святої Тетяни, і тільки після цього приступати до веселощів.

25 січня – традиції та звичаї: що потрібно зробити в день Тетяни

Студентам потрібно піти в цей день до церкви і поставити свічку покровительці і заступниці студентства – святій Тетяні, попросити допомоги в навчанні, ясного розуму і доброї пам’яті.

За традицією, господині в цей день печуть хліб і пряники у формі сонечка – це робить весну трохи ближче, а сонечко за вікном – яскравіше і тепліше. Кожен член сім’ї повинен обов’язково спробувати шматочок такого "сонечка".

З приводу випічки хліба також існує прикмета, якщо хліб добре підніметься, то у господарів буде успішний і щасливий рік.

На Тетянин день потрібно приготувати смачний обід і нагодувати всіх членів сім’ї, навіть тих, кого немає поруч, потрібно залишити для них тарілку з їжею на столі.

У цей день не можна нікому відмовляти в проханнях, особливо, якщо просять їжу.

На Тетянин день потрібно знайти найвище місце в окрузі і загадати бажання, дивлячись на сонечко, якщо воно буде щире і від щирого серця, то обов’язково здійсниться.

У наших предків в цей день існувала дуже цікава традиція, незважаючи на те, що прибирання в цей день під забороною, прийнято було вибивати і чистити доріжки. Їх потім виставляли біля двору і по килимку хлопець міг побачити, яка з дівчини буде господиня і дружина.

В цей день для іменинниці Тетяни випікають коровай, за яким пророкують долю. Якщо коровай піднімався горбком по центру – то дівчину чекала удача і щасливе життя; якщо випічка гладка і без вад – то рік буде спокійним і щасливим; а якщо потріскався коровай – грядуть випробування і складнощі; а ось якщо корочка занадто зарум’янилася і навіть пригоріла – то це означало, що дівчина готова прийняти все, що приготувало їй життя, це було щасливим знаком.

Читайте також: В Україні можуть скасувати перенесення робочих днів через свята

Народні прикмети на 25 січня, Тетянин день

  • Якщо йде сніг – влітку буде багато дощів

  • Теплий вітер 25 січня – прикмета до того, що літо буде посушливим, а урожай – небагатим

  • Ясна і морозна погода в Тетянин день – літо буде в міру теплим і без особливих перепадів температури

  • Жінки, які народилися в Тетянин день, будуть господарськими. В якості талісмана їм варто носити чорний агат

  • Якщо яскраво світить сонце 25 січня – скоро прилетять птахи, і настане весна

  • Якщо студент хоче отримати везіння у навчанні на наступний рік, йому потрібно обов’язково відстояти молебень у церкві, який проводиться на честь пам’яті Святої Тетяни. Тільки потім можна приступати до святкування та веселощів.

  • Великі замети у Тетянин день – буде багато хліба

  • Заметіль і сильний вітер 25 січня – буде посуха, неврожай і невдала рибалка

  • Якщо в цей день старша жінка в сім’ї спече коровай, то це дозволить отримати хороший урожай. І кожен з домочадців 25 січня зобов’язаний з’їсти хоча б шматочок короваю. Надлишок згодовували домашньої скотини

  • Зоряне небо в День Тетяни – прикмета, яка віщує ранню весну

  • Якщо дівчинка народилася 25 січня, вона буде здатною до наук і доброю господинею. Якщо народився хлопчик – він буде нещасним.

  • Кажуть: "У день Тетяни всі студенти п’яні". Якщо не нап’єшся 25 січня, навчання буде гірше даватися".

Що не можна робити 25 січня

  • У Тетянин день не можна нікому відмовляти в проханнях, особливо, якщо просять їжу.

  • На Тетянин день не можна ні з ким сваритися і лаятися, потрібно постаратися провести день в спокої і хорошому настрої.

  • Не можна в Тетянин день прати і займатися іншою роботою по дому і рукоділлям – прибирають напередодні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook