Сьогодні, 8 жовтня, відзначається професійне свято День юриста в Україні.

Читайте також: В Україні хочуть перенести День Незалежності

У День юриста 2019 привітання у першу чергу адресовані всім співробітникам, які працюють у юридичних та кадрових відділах, адвокатських і нотаріальних конторах, а також: юрисконсульти; судді і світові судді; адвокати, правозахисники; прокурори.

Свято відзначають і ті, хто вибрав юридичну освіту, але не працює за профілем. Багато співробітників правоохоронних органів також мають юридичну освіту, тому можуть заслужено приймати поздоровлення, пише УНІАН.

Читайте також: Скільки вихідних буде в жовтні

День юриста: історія свята

Зародження юриспруденції сталося ще в Стародавньому Римі.

Слово "юрист" походить від латинського слова jus − право.

Першими юристами, фахівцями, що забезпечують функціонування правової системи, вважаються римські жерці-понтифіки. У Колегії понтифіків заклали основи правового регулювання суспільного життя і давали компетентні юридичні поради. Через кілька століть юриспруденція сформувалася як наука. Зараз юриспруденція включає всю судову систему, знання про закони і правові норми і способи контролю їх чіткого виконання.

Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 року. Засноване свято було указом президента України Леоніда Кучми. День для свята був обраний не випадково − вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перший звід законів Руська правда.

Зазначимо, що не у всіх країнах є таке професійне свято. Приміром, у США немає Дня юриста. Зате є свято День права (англ. Law Day), і воно відзначається 1 травня. Феміда − загальновизнаний символ правосуддя. Найчастіше її зображують із зав'язаними очима, в руках вона тримає меч і ваги. Терези − давній символ міри і справедливості. На терезах правосуддя зважуються добро і зло. Меч символізує відплату і духовну силу. Пов'язка символізує неупередженість.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook