Український мільярдер, радник президента Петра Порошенка та власник одного із найдорожчих брендів "Наша Ряба" Юрій Косюк планує вкласти 200 млн євро у завод у французькій провінції Бретань та придбати ще кілька заводів по Євросоюзу. Про це повідомляє 24 канал.

Читайте також: "Наша Ряба" отримує державні дотації, попри мізерну сплату податків

"Потреба у новому заводі зрозуміла: "Миронівський хлібопродукт" Косюка активно нарощує експорт курятини до країн Євросоюзу. МХП лідирує у цьому і використовує майже усю безмитну квоту, яку надав ЄС для підтримки українського бізнесу", – пише видання.

Зазначається, що на заводі працюватимуть французи, тому податки сплачуватимуться до казни Франції.

"Косюк працював в апараті президента. Не секрет, що апарат президента у нас є одним з пунктів для прийняття рішень, тобто питання сільськогосподарських дотацій також лобіюється в рамках АП", – сказав податковий аналітик Данило Монін.

Як повідомляється, надуспішне підприємство Косюка минулого року отримало від держави 1,4 мільярда гривень державних агродотацій. Це 30%, всієї виділеної аграріям держдопомоги на рік. Ще 3,3 мільярда МХП отримало, як відшкодування експортного ПДВ. Хоча до бюджету підприємство сплатило на півмільярда менше.

Читайте також: Україна експортує найбільше м’яса птиці до Європи

Порядок розподілу дотацій на 2017 рік прописаний в законі. Принцип: хто сплатив більший податок на додану вартість, той і отримує гроші з бюджету, зазначає видання. Експерти переконані, урядовці та депутати пропустили цю схему, саме через лобіювання виробників курятини.

"Це безпосередній конфлікт інтересів і прямі домовленості. Ми знаємо про історію відносин Порошенка і Косюка. Відповідно тут прослідковується і в квоті на постачання курятини, і в дотації, яка виділяється на МХП", – зазначила політичний консультант SIK-Group Катерина Одарченко.

Експерти обурюються – підтримувати за державний кошт уряд мав би малий та середній бізнес, а не агрохолдинги.

Сам любитель дорогого відпочинку та шикарних маєтків розповідати про податки та дотації відмовився.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter