Волинянка Христина Лесюк, яка ось уже декілька років працює та проживає у китайському місті Ліньї у провінції Шандунь, розповіла про ситуацію зі смертоносною інфекційною хворобою – коронавірус. Про те, що ж насправді відбувається в країні, дівчина знає не зі шпальт газет і не з телебачення, адже, попри те, що перед самим спалахом епідемії вона полетіла на відпочинок до Шрі-Ланки, у Китаї в неї залишилось багато друзів.

Читайте також: Коронавірус в Україні: Зеленський зробив важливу заяву

Про ситуацію у Піднебесній дівчина розповіла кореспонденту ІА "Волинські новини".

"Мені пощастило, адже буквально перед тим, як спалахнула епідемія, я полетіла на Шрі-Ланку. Але володію інформацією про те, що відбувається у Китаї, адже через тиждень мені туди потрібно повертатися", – розповідає Христина.

Зі слів волинянки, інформація у ЗМІ про блискавичне поширення смертоносного вірусу – правдива.

"За станом на сьогодні, декілька міст повністю закрили на карантин. У місті, де я живу, не працюютю усі туристичні місця та кінотеатри. З міста Хубей людей не випускають – і це правда. А розпочалось все з Уханя. Там якийсь ринок морепродуктів був. Кажуть, що нелегально торгували дикими тваринами. Але вірус виявили ще в грудні", – каже Христина.

Як розповіла дівчина, сьогодні о 4:30 місто Ліньї, де вона мешкає, поливали дезінфікуючими засобами із гелікоптерів. Те саме відбувається й з іншими містами, де є ризик поширення інфекції.

Волинянка всерйоз роздумує над тим, чи варто їй повертатись з Малайзії до Китаю.

"Тепер не знаю, чи повертатися в Китай. Випадки захворюваності вже є у Франції, а це ж Європа. Проблема у тому, що Китай має гроші та ресурси. А от Україна... Не дай Бог, одним словом", – ділиться своїми побоюваннями Христина.

З її слів, в усіх учбових закладах Шанхаю продовжили канікули на тиждень.

Читайте також: Вбивчий коронавірус з Китаю: медики дізналися про новий спосіб поширення інфекції

"Схопити вірус можна через повітря. Це нам розповідають на кожному кроці. Аби запобігти зараженню, потрібно, перебуваючи на вулиці, одягати маски N95, міняти їх кожні 2 години. Але маски-респіратори N95 ми носим тут від смогу. Це звичне для китайців явище. Натомість в українських аптеках навіть не знають, що таке маска N95. Окрім того, потрібно змочувати серветки спиртом і класти їх в маску. Мити руки з милом. Не торкатися обличчя після відвідування публічних місць. Старатись уникати місць громадського скупчення. Дотримуватись гігієни. Про це із студентами проводять лекції", – зазначила Христина.

Вона каже, що китайці уже працюють над вакциною – саме таку інформацію повідомляють населенню медики. Її планують випробувати в липні.

"Щоправда, поки незрозуміло, кого прививати. Треба трохи часу, щоб зрозуміти, звідки конкретно пішов вірус та кому робити вакцинацію – хто у зоні ризику. Наразі тут свята – китайський Новий рік, тож всі мігрують, їдуть додому. Якби не це, то побороти вірус та його поширення було б простіше. Кажуть, якщо протягом двох тижнів ніхто не виходитиме на вулицю, то ситуацію стабілізують. Якщо ситуація загостриться, то я залишусь в Малайзії і поїду звідти додому", – наголосила волинянка.

Як повідомляося, у Китаї через коронавірус вже померли щонайменше 56 людей і заразились майже дві тисячі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook