Антибіотики використовуються для лікування бактеріальної пневмонії та не варто застосовувати для профілактики та самолікування коронавірусу без призначення лікаря. Про це у своєму відеоблозі розповів дитячий лікар Костянтин Комаровський, пишуть "Українські новини".

Читайте також: Лікар назвала небезпеку прийому жарознижуючих

Пневмонія або запалення легенів – це наявність запального процесу в легеневій тканині. Причиною запального процесу в легенях може бути інфекція, вплив токсичної речовини. Найчастіше йдеться про інфекційний процес, викликаний вірусом або бактерією, проте прийом антибіотиків може погіршити легкий перебіг захворювання.

"Є три основні види пневмонії. Пневмонія бактеріальна, пневмонія вірусна і пневмонія бактеріальна, яка є ускладненням вірусної", – пояснив лікар.

Якщо людина прореагує з бактерією пневмокока або стрептокока, і вони потраплять в легені, що бактеріальною пневмонією. Її лікують антибіотиками.

Але якщо людина підхопить вірус, яких багато, наприклад, аденовірус, грип, коронавірус, то в легенях виникне вірусне запалення. Воно не лікується антибіотиками.

Однак якщо на тлі вірусної інфекції в легенях накопичується слиз, слиз інфікується, виникають ускладнення, там виникають бактерії, то таку пневмонію лікують антибіотиками.

Антибіотик ніколи не зможе вберегти людину від вірусної пневмонії заздалегідь. Якщо пити при вірусному зараженні антибіотик, то завжди знайдуться бактерії, які вціліють і звикнуть до ліків. Після цього вони отримають умови для розмноження і захворювання перейде в більш складну і стійку до антибіотиків форму. Тому курс антибіотиків завжди потрібно приймати до кінця.

"Профілактичне застосування антибіотиків – це величезна дурість. Профілактичне застосуєте антибіотиків при вірусних інфекціях в 6-9 разів збільшує ймовірність розвитку пневмонії бактеріальної. Тобто збільшує ймовірність ускладнень", – розповів Комаровський.

Проте, антибіотик все одно призначають з трьох міркувань:

  • пацієнти переконані в тому, що їм допоможуть тільки антибіотики;

  • лікарі йдуть на поводу у пацієнтів, які не вірять в лікування без антибіотиків;

  • страхові компанії звинувачують лікарів у тому, що ті вчасно не призначили антибіотики, і людина захворіла бактеріальною пневмонією.

Комаровський підкреслює, що зараз ситуація набула катастрофічного обороту. Пневмонія при коронавірусі – це вірусна пневмонія. Проте, лікарі призначають антибіотики "на всякий випадок".

Зараз при 20-30% ураження легень призначають так звані "антибіотики резерву", що на думку Комаровського, неправильно, тому що, коли такому пацієнту стає по-справжньому погано, йому нічого не допомагає тому що бактерії звикли, розмножилися і їх більше не беруть ліки.

Чим активніше призначаються антибіотики на догоспітальному етапі, тим більша ймовірність тяжких наслідків.

Він підкреслив, що поки людина не задихається, їй показано тільки жарознижувальне. Будь-яке інше лікування погіршує перспективи такого хворого.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook