ДП "Волиньторф" включили до списку, які не підлягають приватизації.

Читайте також: Парламент пішов на канікули до осені

ДП "Волиньторф" − найпотужніше державне підприємство, яке здійснює видобуток торфу для потреб паливно-енергетичного комплексу, тут працюює 450 працівників. Головними споживачами місцевого палива є населення регіону, бюджетні установи та комунальні заклади Волинської та сусідніх областей. Торфобрикетом за невисокими цінами обігріваються школи, садочки, лікарні, про це йдеться на сайті Прилісненської громади.

З урахуванням 50% дефіциту площ  з видобутку торфу, завдяки сприятливим погоднім умовам, у 2017 році  державним підприємством "Волиньторф’" видобуто близько 240 тис. тонн торфу фрезерного, виготовлено та реалізовано близько 140 тис. тонн брикетів торфових, котельня  підприємства централізовано забезпечує теплоенергією населений пункт Прилісне  Маневицького району та заклади бюджетної і комунальної сфери, які знаходяться на його території. Середня заробітна плата працівників державного підприємства становить близько 10 тис. гривень.  Податків, зборів та цільових внесків до бюджетів всіх рівнів в 2017 році сплачено майже 30 млн.грн.

Читайте також: Волиняни підчепили хворобу Лайма від укусів кліщів

В разі приватизації підприємства буде створено приватного монополіста, адже іншої альтернативи опалення в області немає. Однозначно буде підвищена ціна на продукцію, адже  вартість одиниці теплоти згоряння брикетів торфових в п’ять разів дешевша від одиниці теплоти одержаної від спалювання природного газу, це негативно відіб'ється на місцевих бюджетах. Держава втратить 75% дивідендів чистого прибутку, які сплачують державні підприємства згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2016 № 1156.

За останні 10 років  процес отримання ліцензій для видобування торфу, відведення земель під торфорозробки ускладнено до неможливого, ліквідована система технічного оновлення підприємств, що призвело до дефіциту земельних ділянок для видобутку торфу на ДП "Волиньторф" у 2018 році до 60%.

В умовах відсутності чіткої законодавчої бази для відведення земель під торфорозробки, приватний власник зіткнеться з тими ж проблемами що і державне підприємство і не зможе налагодити виробництво. Та щоб повернути витрачені кошти − здасть обладнання на металобрухт. 450 людей залишиться без можливості заробітку, а населений пункт Прилісне – без опалення. В зв’язку з цим ми вважаємо, що питання приватизації необхідно відтермінувати до вирішення спрощення процедури відведення земель під торфорозробки шляхом прийняття проекту Закону України № 2793 від 07.05.2015 року про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо приведення у відповідність із Кодексом України "Про надра"),  зареєстрованого у Верховній Раді України, який не вноситься у сесійний зал для голосування. З метою раціонального використання ресурсів торфу в Україні назріла необхідність перегляду статей 149,150,186,208 Земельного кодексу України щодо використання торфовищ.

Читайте також: Волинський пенсіонер потрапив до лікарні після спецоперації "КОРДу"

Тому підприємство звернулось до членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації не розглядати питання приватизації ДП "Волиньторф" та ДП "Рівнеторф", і вимагають від депутатів Верховної Ради України негайного вирішення законодавчих проблем торфовидобувної галузі, що забезпечить стабільну роботу  розвиток торфодобувних підприємств, які виробляють альтернативний вид палива.

 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter