Після очікуваного піку захворювання українців коронавірусом в травні, в умовах подальшого зниження кількості інфікованих, почнеться ослаблення карантину.

Читайте також: Розрахували точні дати закінчення пандемії COVID−19 в Україні та інших країнах

Про це повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, в світі існує три сценарії, як жити далі в умовах пандемії. Політик описав і прокоментував їх:

  • Перший − це йти жорстким шляхом. Залишати все закритим, як це робить Сінгапур або Туреччина. На період священного для мусульман Рамадану турецька влада запроваджує комендантську годину на вихідних, дозволяючи виходити в найближчі магазини тільки з 9 до 14 годин. Такий сценарій точно не для нас.

  • Другий − ліберальний. Повернутися до звичного життя і відкрити всі установи. Наслідувати приклад Швеції. Однак зараз у Швеції виявлено понад 18 600 випадків захворювань і зафіксовано понад 2 100 смертей. Тобто, летальність становить понад 11%. Це в п'ять разів вище, ніж зараз в Україні.

  • Третій − це не вибирати між здоров'ям і економікою, а запускати адаптивний карантин з переходом до нових соціальних норм життя, як це робить більшість країн, зокрема Чехія та Польща, динаміка захворювань яких схожа на ситуацію в Україні. Поступове зняття обмежень дасть нам можливість постійно контролювати ситуацію з захворюваністю і в разі спалахів оперативно їх локалізувати.

Читайте також: У "Слузі народу" придумали, як можуть працювати кафе та ресторани під час карантину

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook