Реформа децентралізації фактично єдина з усіх, яка дійсно дала помітні позитивні зрушення українцям. Однак не всі чиновники готові ділитись владою і давати людям створювати ОТГ та вільно розпоряджатись фінансами.

Читайте також: Скандал навколо Торчинської ОТГ: голови сіл судяться за мандати

У Волинській області одним з найбільш скандальних у питанні створення територіальної громади став Торчинський район. Скандал тут розгорівся вже під час формування складу Торчинської селищної виборчої комісії. Несподівано до складу комісії потрапили представники "Опозиційного блоку" – вчорашні члени "Партії регіонів", які не заявляли про себе з часів Революції Гідності.

Просував екс-регіоналів у комісію торчинський селищний голова Юрій Кревський. До речі, він також активно крутився у колах "Партії регіонів". Зараз же Юрія Кревського просуває на посаду керівника Торчинської ОТГ Ігор Волошенюк та нардеп Сергій Мартиняк.

Читайте також: На Волині родичка регіонала Волошенюка підробила документи і селяни збунтувалися проти реформи

Нагадаємо, що Ігор Волошенюк був фігурантом не однієї скандальної справи про корупцію та дерибан землі. Зокрема, він посприяв махінаціям з агробізнесом у Луцькому районі на посаді голови райради.

Щодо Сергія Мартиняка, то він відомий на Волині підприємець, який подався у Верховну Раду для відстоювання інтересів свого бізнесу. У парламенті він є найбільш непродуктивним і найбільш пасивним народним обранцем від Волинської області. Волиняни тривалий час воюють з Сергієм Мартиняком через згубний вплив його підприємств на навколишні населені пункти.

Читайте також: Який волинський мажоритарник найпасивніший депутат у Верховній Раді

Маючи таких кураторів як Волошенюк та Мартиняк, можна зробити висновки про менеджерські навички Юрія Кревського і його завдання на посаді голови Торчинської ОТГ. 

Юрій Кревський

20 березня 2018 року відбулося засідання Торчинської селищної виборчої комісії та винесено на розгляд питання про поділ на одномандатні виборчі округи. Виявили бажання взяти участь у засіданні і прибули сільські голови Буянівської, Веселівської, Садівської сільських рад. Проте комісія відмовила керівникам сільських громад. Звичайно, творити порушення краще без зайвих очей. 

Під патронатом своїх наглядачів виборча комісія не тільки з порушенням норм виборчого законодавства визначає кількість та межі виборчих округів, а й заперечує усю природу речей. Простий математичний розрахунок доводить: середня кількість виборців у 26 територіальних виборчих округах, з урахуванням вимог частини 5 статті 17 Закону України "Про місцеві вибори", обчислюється шляхом ділення 6217 виборців, виборчі адреси яких віднесені до ОТГ, на загальний склад, що складає 26 депутатів та становить 239 осіб. Але у членів комісії своя особлива математика: для 412 виборців села Усичі – один депутат, для 686 виборців сіл Садів, Кошів – 2 депутати.

Читайте також: "Люди не вміють домовлятись і не хочуть втрачати владу". Експерт – про найбільші проблеми децентралізації на Волині

Пояснення таких обмежень прав виборців сільських громад просте: ні селищний голова, ні місцеві осередки парламентських політичних партій не мають підтримки. Партійне керівництво вимагає електоральних результатів, а селяни вперто не довіряють збанкрутілим діячам. В гонитві за дешевим рейтингом вдаються до різних маніпулятивних технологій.

Для Юрія Кревського (в разі обрання) зменшення кількості сільських депутатів зручне тим, що можна буде обмежувати фінансування сільських громад та ставити питання про скорочення освітніх та медичних закладів. Розробка ефемерних проектів з будівництва спортивного комплексу чи містечкового аеропорту зручніша, аніж гарантування та забезпечення елементарних умов розвитку віддалених сіл. Розділяти виборців на сорти, щоб володарювати, – простіше, як згуртувати та об'єднати.

Читайте також: Замість децентралізації - політичні інтриги, а керівництво району ділить посади: труднощі реформи на Волині

Сільські голови Галина Кучер, Оксана Сесенюк, Іван Шендюх, відстоюючи законні виборчі права своїх односельчан, звернулися в суд з адміністративним позовом. Волинський окружний адміністративний суд рішенням від 23 березня встановив: "Визнати протиправною та скасувати постанову №2 від 20.03.2018 року "Перші вибори депутатів Торчинської селищної ради об'єднаної територіальної громади і Торчинського селищного голови 29 квітня 2018 року". Зобов'язати Торчинську селищну виборчу комісію з перших виборів депутатів Торчинської селищної ради об'єднаної територіальної громади і Торчинського селищного голови, які відбудуться 29 квітня 2018 року, утворити одномандатні виборчі округи з приблизно рівною кількістю виборців відповідно до частини 2 статті 17 Закону України "Про місцеві вибори".

Проте махінатори не вгамувалися. Львівський адміністративний апеляційний суд, розглянувши апеляційну скаргу Торчинської ТВК, постановив: апеляційну скаргу залишити без задоволення. Активні громадяни захистили своє право на участь у виборах. 

У такий спосіб чимало політичних діячів борються з втратою влади, повноважень, доступу бюджетних коштів. Окрім того, перед парламентськими та президентськими виборами ніхто не хоче втрачати свій електорат та доступ до адмінресурсу. Так політики демонструють свою байдужість до людей, до розвитку та процвітання регіону і ставлять свої політичні амбіції вище за добробут виборців.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter