Більшість чоловіків переконані, що, натиснувши на певні точки, вони здатні змусити жінку зазвучати, як музичний інструмент. Але жінок не можна міряти певними кліше, кожна з них унікальна.

Читайте також: Як часто пари займаються сексом: розповіли, чи існує "золотий секс–стандарт"

Про це ТСН розповів сексолог Георгій Селюков, доцент кафедри психіатрії, сексології та медичної психології Національного медичного університету.

За стандартним опитувальником з карти ерогенних зон, де відповіді градуються від +3 до –3, незаперечним лідером є клітор. Але тут же певна частина жінок дали негативні відповіді. Тобто існують жінки, яким неприємні дотики до клітора.

На другому місці стоять соски. Але є ті, яким вкрай неприємні дотики до сосків. Навпаки, стимуляція сосків у них гасить збудження. Третє місце ділять рот (поцілунки) і слух. Згідно з цією картою ерогенних зон, можна виділити найбільш типово поширені позиції, але навіть якщо взяти жінок, типових за своїми ерогенними позиціями, у кожної з них ці ерогенні зони можуть по–різному працювати.

Навіть якщо взяти стандартний набір всіх можливих виявів ерогенності, то виникає ще один підступ: є такі поняття, як гетеротопія й ектопія ерогенних зон. За гетеротопії зона плаває, зміщується. У того ж клітора, яким би він маленьким не був, буває більш чутливою то права, то ліва половина. За ектопії відбувається вимикання ерогенних зон. Буває конкурентна ектопія, коли жінці починають стимулювати соски, а у неї в цей час "відключається" клітор, і навпаки.

Стандартний розподіл ерогенності у жінок залежить ще й від психо–еротичної готовності, від її ставлення до того чоловіка, з яким вона реалізує "дружбу організмами". Одна і та ж ерогенна зона з чоловіком, який їй симпатичний, включиться, а з іншим, який їй неприємний, ні. І водночас є жінки, у яких статева конституція настільки сильна, біологічно жінка наділена таким великим потенціалом, що навіть у стосунках з неприємним для неї чоловіком її організм буде відповідати, якщо чоловік буде натискати на потрібні кнопки. Але таких жінок дуже мало. Основній масі важлива психо–еротична готовність, налаштованість, ставлення партнера до неї. Тоді всі ці ерогенні зони зазвучать гармонійно.

"У мене була одна клієнтка, – розповідає Георгій Селюков, – у якої нігті були ерогенною зоною. Спочатку я здивувався. Адже нігті – це ороговілі утворення, в яких немає і бути не може нервових закінчень. Виявилося, що це всього лише психологічна переробка. Тобто жінка була настільки зачарована тим, що чоловік, вилизуючи її нігті на ногах і на руках, принижував себе, що вона відчувала еротизацію".

Жінці важлива делікатність, тоді навіть на нікчемній ерогенній зоні, яка займає на карті 10 місце, жінка може відчути блаженство. Якщо ж її образити, зневажати, то найбільш значущі ерогенні зони не дадуть потрібного результату. Адже це не балалайка, на якій сильніше вдариш по струнах, і буде музика.

Жінка може не знати про якісь свої ерогенні зони, але чоловік може створити їй такі умови, коли ця ерогенна зона включається. Якщо скласти всі фактори, які здатні посилити лібідо, оптимізувати всі умови, то якась латентна, спляча або не дуже явна ерогенна зона запрацює.

Читайте також: "Всі повії пішли у БПП", – Ківа пояснив куди зникли "жриці кохання" на Волині

Вибудовуючи сексуальні стосунки з жінкою, важливо розуміти, що все–таки головна ерогенна зона – мозок. Оргазм виникає саме в мозку, а не в геніталіях. Адже існує таке поняття як екстрагенітальний оргазм, який виникає без дотику до геніталій. Наприклад, аурикулярний оргазм, від слова "аурикулюс" – вухо. Або некінговий оргазм – під час ласкання шиї. Або сідничний, коли гладять, ляскають, щипають її сідниці. Спробуйте змусити чоловіка отримати оргазм без стимуляції статевого органу! У нього, крім головки статевого члена, більше немає ерогенних зон, в той час як у жінки нервові закінчення, розташовані по всьому тілу. У неї навіть без стимулювання ерогенних зон можна створити таку еротичність, що вона полетить до неба. Водночас можна натискати на всі можливі точки, стимулювати все, що завгодно, але ефекту не буде.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що стосовно жіночої сексуальності не існує певних кліше. Є загальний принцип: жінку потрібно вивчати, її треба готувати, заохочувати. Ставитися до неї як до суб'єкта, а не об'єкта, а до сексу як до мистецтва, а не як до механічного процесу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter