Каша – одна з найпростіших поживних страв, яка входить до раціону більшої частини людства. Однією з переваг каші є те, що вона може бути не тільки смачною, але ще й вкрай корисною.

Читайте також: Топ-7 звичок, які руйнують нашу красу

Про це повідомляє "PolitekA".

Як пише доктор Євген Комаровський, корисність каші залежить не тільки від виду крупи, але й від того, в чому вона варилася. Крім того, варто пам’ятати, що мікроелементи містяться в оболонці круп, тому чим більше крупа очищена, тим менше в ній оболонки, а значить, менше клітковини, вітамінів і мікроелементів.

Світові експерти в області дієтології порівняли особливості різних круп і склали рейтинг найкорисніших каш.

На першому місці опинилася гречка. Її користь полягає в великій кількості заліза, білка і клітковини. Комаровський пише, що така крупа зазвичай дешева і цим викликає сумніви у батьків, а даремно.

Друге місце дісталося вівсянці. Відзначається, що її пластівці, які вимагають тривалого варіння, являють собою одну з найбільш корисних каш у світі, в той час як вівсянка швидкого приготування є чи не найбільш шкідливою кашею.

На третьому місці – перловка. Крім заліза і білка в ній дуже багато клітковини, яка чудово очищує кишечник і готує його до нової їжі. Корисність перловки теж визначається технологією її приготування. Її потрібно залити водою, залишити замоченою на ніч і тільки потім готувати.

Четверту позицію займає пшоно. Його роблять з проса, а готують з нього пшоняну кашу або куліш. На сьогоднішній день ця каша вже далеко не так популярна, як раніше, не дивлячись на свою користь.

На п’ятому місці опинилася кукурудзяна каша, завезена до нас з-за океану. Українці рідко готують це блюдо, тому їм мало що відомо про його користь.

Читайте також: Топ-5 порад для ідеальної шкіри

Шосте місце займає рис. Ставлення до рису має бути приблизно таке, як до вівсянки. Білий очищений рис, який ми звикли купувати в магазинах, ніякого відношення до користі не має. Інша справа бурий неочищений рис – в ньому мікроелементи, клітковина, і великий вміст білка.

Рейтинг найкорисніших круп замикає така унікальна культура, як лляне насіння. Воно рідко попадає до раціону української родини у вигляді каші, однак експерти навперебій заявляють про його величезну користь. Справа в тому, що тільки в насінні льону містяться омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які зазвичай бувають тільки в рибі. У багатьох регіонах країни знайти хорошу рибу неможливо, але льон росте, а значить, проблему можна вирішити.

У список корисних круп не потрапила манка – це каша для нещасної голодуючої країни. Вона довгий час знаходиться в кишечнику, створює відчуття ситості, але крім вуглеводів не містить практично нічого корисного. Пшениця, з якої роблять манку, максимально очищена від усього, перемелена в борошно.