Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що родини заробітчан, які отримують гроші з–за кордону, повинні їх декларувати, якщо мають субсидії від держави.

Читайте також: "Заробітчани надсилають в Україну $6,5 мільярдів,їх необхідно декларувати", – міністр соцполітики

Фахівці пояснили ТСН.ua, чи можливо відстежити реальні доходи громадян.

За даними міністра, всього за 6 місяців 2018 року українські заробітчани перерахували своїм родинам понад 6,5 мільярдів доларів. Проте в жодній декларації додаткових сум ніхто з громадян не зазначив, тобто ці люди отримують субсидії незаконно.

Фахівці зазначили, що теоретично можна відстежувати такі надходження. Але на практиці ж не все так просто.

"Цю ініціативу навіть технічно реалізувати неможливо, якщо людина добровільно сама не хоче декларувати заробітки з закордону, тому що змусити людину неможливо. До того ж спроби виявити тих, хто приховує гроші з закордону, можуть повернути практику 90–х, початку 2000–х років", – зазначив економіст Андрій Новак.

Читайте також: Українських працівників у Німеччині побільшало на 10% за рік

"Більшість грошей, які заробітчани заробляють і передають своїм українським родинам, передавались у готівковій формі через водіїв автобусів чи залізницею", – додав він.

За даними Мінсоцполітики, загалом впродовж всього року за кордоном на заробітках перебувають понад 3 мільйони українців. На сезонні роботи їдуть ще до 9 мільйонів.

В ООН зазначають, що майже 6 мільйонів українців перебувають на заробітках постійно. За обсягом трудових мігрантів громадяни України – у першій десятці в світі. А грошові перекази трудових мігрантів складають значну частину українського ВВП.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter