Європейський Союз не визнає проведення виборів президента Росії на окупованому Кримському півострові.

Читайте також: З Польщі можуть вислати російських дипломатів

Про це йдеться в заяві Верховного представництва ЄС із закордонних справ і політики безпеки (EEAS), пише Інтерфакс-Україна.

"Європейський Союз не визнає незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією і тому не визнає проведення виборів на Кримському півострові. Спостерігачі ОБСЄ/БДІПЛ не виконували жодних дій на цих незаконно анексованих територіях, участь дипломатів держав-членів ЄС у наглядовій діяльності в рамках МСВ ОБСЄ/БДІПЛ також обмежувалося визнаною територією Російської Федерації. ЄС залишається непохитним у своїй підтримці територіальної цілісності та суверенності України", – зазначено в заяві на сайті EEAS у понеділок.

У заяві наголошується, що за попередніми висновками місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами (МСВ), вибори проводилися за постійного тиску на опонентів.

Читайте також: В окупованому Криму дають медалі за голосування на виборах президента РФ

"МСВ ОБСЄ/БДІПЛ реєструвала обмеження на свободу зібрань, об'єднань і висловлення думок, а також на реєстрацію кандидатів, що обмежувало простір для політичної участі, що призводило до відсутності справжньої конкуренції", – зазначено в заяві.

Загалом МСВ БДІПЛ/ОБСЄ визнала, що на території Росії Центральна виборча комісія проводила вибори ефективно і відкрито, незважаючи на недоопрацювання, пов'язані з дотриманням таємниці голосування та прозорістю підрахунку голосів.

В ЄС висловили сподівання, що Росія розгляне порушення і недоліки, про які повідомляє МСВ ОБСЄ/БДІПЛ, оскільки вони суперечать зобов'язанням Росії за міжнародними зобов'язаннями.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter