Медики попередили про несподівану небезпеку зубної пасти і ополіскувача.

Читайте також: Чи можна через епіляцію підчепити інфекцію

Нове дослідження вчених з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (США) показало, що триклозан, що додається в зубну пасту і ополіскувач для ротової порожнини, замість антибактеріальної дії, навпаки, робить бактерії стійкими, передає Народна правда.

Речовину триклозан додають у безліч споживчих товарів, включаючи одяг, косметику, дитячі іграшки і навіть банківські картки з метою запобігання або зменшення росту бактерій.

Як зазначає один з авторів дослідження Петра Левін, люди намагаються частіше купувати такі продукти, оскільки вважають, що вони можуть захистити їх від інфекції, не підозрюючи, що насправді вони мимоволі роблять їх хворими. Крім цього, триклозан додають в продукти в високих концентраціях.

Вчені задалися питанням, чи може триклозан захистити бактерії в присутності смертельної для них дози антибіотиків. В ході дослідження бактерії розділили на дві групи:

– ті, які піддавалися впливу триклозану до того, як на них подіяли антибіотиками;

– контрольна група без триклозану.

Читайте також: Популярна серед жінок б'юті-процедура є небезпечною для здоров'я

Петра Левін зазначила, що триклозан підвищив кількість тих, що вижили бактеріальних клітин. Зазвичай після впливу антибіотиків виживає одна бактеріальна клітина на мільйон, але при цьому імунна система може її контролювати.

Однак через триклозану замість однієї бактеріальної клітини виживав цілий організм – одна з 10 бактерій протягом 20 годин, внаслідок чого імунна система була перевантажена. Саме триклозан захистив бактерії від антибіотиків, причому не тільки від одного виду, а від кількох.

Замість того, щоб вбивати бактерії, триклозан фактично робить їх більш сильними і стійкими при лікуванні антибіотиками. Крім того, ця речовина дуже стабільно і надовго затримується в організмі і навколишньому середовищу.

Вчені вважають, що завдяки отриманій інформації і після проведення серії нових досліджень можна буде добитися заборони на використання триклозану в товарах широкого вжитку.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook