Вісім волинських благодійних організацій Мінсоцполітики виключило з Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Всього в списку – майже 80 таких організацій з усієї України. 

Читайте також: Мільярдні втрати: в Уряді розповіли, з якими секонд-хендами почнуть боротьбу

В Міністерстві кажуть, що організації не подали звіти, тож не виключено, що дехто міг отримувати прибуток, продаючи безкоштовно отриману "гуманітарку". Про це пише ІА "Волинські новини".

9 січня 2020 року Міністерство соціальної політики України видало наказ про виключення цілої низки юридичних осіб з Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. 

Заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль повідомив, що рішення про виключення організацій з реєстру прийняли тому що згадані організації не подали звіти про наявність та розподіл гуманітарної допомоги. За його словами, це може свідчити, що вантажі не дійшли до кінцевих отримувачів, а могли бути спрямовані на отримання прибутку зазначеними організаціями (оскільки за наявною інформацією, речі із вантажів "гуманітарної допомоги" інколи продаються в магазинах та бутіках – замість того, щоб бути безкоштовно роздаваними людям), – йдеться на сайті Міністерства.

Читайте також: В Україну можуть заборонити ввезення секонд-хенду

Серед 79 організацій, які виключили з реєстру, є й волинські. Зокрема, сьогодні не мають права отримувати гуманітарну допомогу Волинська обласна благодійна організація "Милосердя", Волинський обласний благодійний Фонд "ПЛЕЧЕ", Братство при Соборі (Центрі) церков України християн віри євангельської "Відкрита Біблія", Всеукраїнський благодійний фонд "ХАННУН", Всеукраїнський благодійний фонд "Майбутнє разом", Волинська обласна громадська організація "Інваволинь", Благодійна організація "Благодійний Фонд "Серце Волині", Благодійна організація "Благодійний фонд "Мить".

Частина згаданих вище благодійних фондів вже побували в центрі не одного скандалу. Зокрема, як йдеться в журналістському розслідуванні, опублікованому у виданні Волинь24, згідно з документами, фонди "Майбутнє разом" та "Серце Волині" завезли десятки тонн гуманітарного вантажу у волинські села. Та насправді ніхто цієї "гуманітарки" у селах не бачив. Більш того, фонд "Майбутнє разом" є фігурантом більш як 40 кримінальних проваджень, а серед звинувачень є й фінансування тероризму.

Фігурантами інших кримінальних проваджень, інформує Конкурент, є і Волинська обласна благодійна організація "Милосердя", Братство при Соборі (Центрі) церков України християн віри євангельської "Відкрита Біблія", Всеукраїнський благодійний фонд "Ханнун", Волинський обласний благодійний фонд "Плече". 

Коментуючи рішення Мінсоцполітики, у ще одній організації – благодійному фонді "Мить", переконують, що не займаються жодною протиправною діяльністю та роздають гуманітарну допомогу в Луцьку і на Волині загалом. А в наказ Міністерства, кажуть, потрапили, бо просто невчасно подали звіт.

Читайте також: Суддя з Волині просуває свою коханку на високу суддівську посаду, аби пройти переатестацію

Трохи пізніше інформацію, оприлюднену на сайті відомства оновили, зазначивши, що Мінсоцполітики у жодному випадку не називає ці організації "схемщиками" чи "порушниками" і не дає їм інших характеристик. Натомість обіцяють розглянути можливість повернення їх в реєстр, щойно виключені організації подадуть звіти і доведуть цільове використання. Головна мета такої ініціативи, кажуть в Міністерстві – це викорінити "схеми", але продовжити співпрацю з добросовісними організаціями.

Загалом в Україні в Єдиному державному реєстрі донедавна було 1416 організацій-отримувачів гуманітарної допомоги.

"Ми будемо ретельно слідкувати за їхньої діяльністю у правовому полі під час надання вантажам статусу «гуманітарної допомоги». Тому що час "схем на гуманітарці" пройшов. Гуманітарна допомога – це вантажі, які українці повинні отримувати БЕЗКОШТОВНО", – резюмував Олег Коваль.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook