Віддати гектари землі в найелітнішій частині Волині чи не безоплатно – запросто! Держгеокадстр у Волинській області виділило 19 ділянок землі на Шаччині двом посадовцям зі Львівщини. За цим фактом депутати Шацької райради звернулися до Офісу Президента, Верховної ради та прокуратори.

Читайте також: Із обмілілого Світязя трактором знову крали пісок (фото)

Виявляється гектари землі можна віддати майже за безцінь, а подекуди й зовсім безоплатно. На перший погляд – таким принципом керується Держгеокадастр у Волинській області. До прикладу, чи не найкращі ділянки поблизу перлини Волині – озер Світязь та Люцимер, головне питання чи їх взагалі доцільно та законно продавати?

Та обласний геокадастр вкотре переконує – продати можна все, і все має свою ціну. Та "золоту" землю на Шаччині, якщо вірити документам, виконавчий орган продав за безцінь. Використавши, знайому схему – право учасників АТО на виділення землі. З цього приводу, депутати Шацької райради звернулися до прокуратури, за цим фактом відкрили кримінальне провадження, проте вже за певний час його закрили.

Правоохоронці пояснюють – ніякого правопорушення вони не виявили. А тому, під час чергової сесії депутати направили повторні звернення, але не лише в прокуратуру, а й в Офіс Президента та Верховну Раду.

19 земельних ділянок, з "легкої руки" Держгеокадастру придбали львів’яни, депутати Рава–Руської міської ради Андрій Кольбух та директор землевпорядної фірми Павло Келбасович. До слова, на сьогоднішній день – на цих двох чоловіків оформлено понад 50 ділянок у елітній частині Волині.

Цікаво, що попри "таке земельне багатство", якщо вірити декларації депутата Андрія Кольбуха – статки він має невеликі: його річний дохід склав – 57 тис. 500 грн, а його матері, яку він вказав у декларації, – 76 тис. 454 грн. Такий факт невідповідності став передумовою для ще одного звернення від депутатів Шацької райради – до НАБУ.

Держгеокадастр у Волинській області не дарма називають чи не найбільш корумпованим органом. "З легкої руки" його керівників, в невідомі руки потрапляють десятки гектарів земель. До прикладу, близько місяця тому, на Горохівщині в жителів сіл Буркачі, Диковини, забрали 50 гектарів полів. Окрім цього, без власних паїв лишилися жителі села Рачин, та мешканці Мервинської ОТГ. Під час публічної зустрічі між обранцями народу та волинськими аграріями народний депутат Ігор Палиця зазначив – Держгеокадастр потрібно розформувати.

"Нині, кожен аграрій, фермер та власник паїв боїться відкриття ринку землі, мовляв – іноземці можуть скупити всю землю. Та з таким органом виконавчої влади, як Держгеокадастр, аграрної реформи українці та їхня земля можуть просто не дочекатися", − народний депутат України Ігор Палиця.

Читайте також: Вчені надіються, що зима врятує волинську перлину від обміління

Більш детальніше у відео-сюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook