Очільник Луцької районної ради Валентин Приходько, відповідаючи на запитання, відверто розповів про свою не чиновницьку, а важливу для людей роботу, своє бачення подальшого розвитку самоврядних громад.

Читайте також: "УКРОП братиме участь у всіх виборах місцевих рад 23 грудня", – рішення з'їзду політсили

Луцький район є одним із самодостатніх у Волинській області. Про це свідчать численні нагороди в кабінеті голови райради.

– Валентине Васильовичу, яку мету Ви ставили перед собою, коли очолили Луцьку районну раду? Що вдалося реалізувати? 

– Моє перше завдання на посаді голови Луцької районної ради в 2015 році – кожне село мало мати свого депутата, який представлятиме інтереси сільської громади в районі. Після змін до виборчого законодавства, у деяких селах взагалі не було депутатів. Ми намагалися кожному обранцю виділяти кошти під його запити, підтримувати ініціативи сільських голів. 

Найголовніше на сьогодні – об’єднати зусилля всіх депутатів. Ми повинні працювати злагоджено, однією командою. Так, я бачу своє основне завдання.

Що стосується реалізованих справ, то їх у нас за цей період – чимало: реконструйовані сільські навчальні заклади, будинки культури та садочки. Людям важливо аби їхні діти навчалися в сучасних теплих школах чи відвідували садочки, де всім вистачало б місця. Чи от як було в Лаврові – велике село, а садочка не було. Спільними зусиллями вже відкрили чудовий дошкільний заклад. 

Разом з тим, протягом останніх двох років у нашому районі активно створюються об’єднані громади. Сьогодні більшість згаданих сіл вже є частиною ОТГ, проте, ми пишаємося зробленими справами, які вдалося реалізувати за підтримки нашої фракції та інших колег-депутатів, ініціативних сільських голів, котрі розуміли значущість цих справ. У кожному навчальному закладі нашого району – енергоощадні вікна та двері.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця звернув увагу на те, що в кожній школі області вбиральні для учнів мають бути в приміщенні, а не на дворі. Луцький район – перший в області, що повністю закрив це питання та, мабуть, єдиний. Лишилася невеличка проблема в Мстишині, але, переконаний, що вона швидко вирішиться. 

Читайте також: Депутати від УКРОПу – лідери у законотворчій діяльності

– Як, на Вашу думку, активізувати жителів громад?

– Конкретними прикладами, дієвими результатами та цікавими задумами. Потрібно дати людям можливість реалізовувати свої ідеї. На останній сесії райради було виділено кошти для сучасного дитячого майданчика у центрі села Лище на умовах співфінансування: район, сільська рада, кошти людей та Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом". Взагалі, схожих громадських ініціатив в районі за нашої каденції у співпраці з Фондом було чимало. 

Також ми активно працюємо над створенням районного інклюзивно-ресурсного центру на базі Підгайцівської школи. В приміщенні проводяться ремонтні роботи, утеплюється фасад приміщення, і сподіваємося, що незабаром відкриємо заклад. 

– Відомо, що Ви активно займаєтеся громадською діяльністю.

– Так, разом із дружиною кілька років тому створили громадську організацію "Стежина добра", що допомагає діткам із особливими потребами. 

– Незабаром у Вашому рідному Лищі відбудуться вибори до об’єднаної територіальної громади. Яким бачите подальший розвиток Підгайцівської ОТГ?

– Так, 23 грудня відбудуться вибори до Підгайцівської громади. До її складу увійдуть села: Підгайці, Крупа, Струмівка, Лище, Воротнів. Адміністративним центром будуть Підгайці.

Підгайці – розвинене село, з асфальтованими, освітленими вулицями, але має проблеми. У Лищі також є над чим працювати. Більше уваги потрібно приділити розвитку спорту. Я люблю цю справу, і думаю, що потрібно ставити її на вищий рівень. Громада матиме серйозні бюджетні ресурси, які потрібно використати для облаштування комфортного життя людей.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter