Керівник Офісу президента Андрій Єрмак для повернення із Мінська після засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання конфлікту на Донбасі скористався приватним літаком з бортовим номером OE-LEO, яким зазвичай літає олігарх Віктор Пінчук.

Читайте також: Брат Єрмака за гроші конкурентів взявся знищувати міжнародний бізнес

У коментарі Андрій Єрмак повідомив, що переліт чартером до Києва йому запропонував другий президент України, тесть Пінчука Леонід Кучма, і він не знає, хто саме оплатив цю поїздку, повідомляє Радіо Свобода.

Така безкоштовна послуга може вважатися незаконним подарунком в розумінні закону "Про запобігання корупції".

Журналісти зафіксували, як Андрій Єрмак прилетів бортом ОЕ-LEO "Гольфстрім" G650 із Мінська пізно ввечері 11 березня. Цим же літаком повернувся і другий президент України Леонід Кучма.

Цього дня там відбувалось засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання конфлікту на Донбасі. У рамках цих переговорів був підписаний документ про створення консультаційної ради з представниками ОРДЛО, що викликало хвилю обурення в українському суспільстві.

"Час закінчення зустрічі не збігався з графіком регулярних авіарейсів із Мінська до Києва. Тому Леонід Кучма запропонував полетіти до Києва разом із ним. Мені невідомо, хто оплачував переліт та кому саме належить цей літак", – пояснив Андрій Єрмак.

Читайте також: 5 мільйонів доларів за призначення: як брати Єрмаки рекрутингом займалися

"Посада, яку обіймає Андрій Єрмак, підпадає під дію антикорупційного законодавства. Тобто, якщо він здійснив переліт на літаку, що належить олігарху, такий переліт може вважатися подарунком в розумінні закону "Про запобігання корупції". І закон забороняє отримувати подарунки вартістю більше ніж один прожитковий мінімум – зараз це 2027 гривень. Якщо цей переліт коштує більше від цієї суми, то це заборонений законодавством подарунок. Це порушення законодавства, за яке передбачена відповідальність у вигляді штрафу", – пояснює юристка "Центру протидії корупції" Олена Щербан.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook