"Карантинні" зони на Волині: повідомили, які обмеження діятимуть в області, "Я тебе зараз поб'ю": центр Луцька тероризують роми (відео), Ляшко пояснив, чому Луцьк – у "червоній зоні", На Волині зросла кількість безробітних та розмір допомоги, "Укрзалізниця" скасувала зупинку поїздів у Луцьку – такими були головні новини Волині 1 серпня.

Читайте також: "Червона зона" в Луцьку: реакція суспільства у мережі

"Карантинні" зони на Волині: повідомили, які обмеження діятимуть в області

Райони та міста Волині потрапили у різні зони за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19.

Про це стало відомо вчора, 31 липня, під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка визначила, до якої зони потрапив кожен реігон України – червоної, помаранчевої, жовтої або ж зеленої.

Відтак, місто Луцьк за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19 порапив до червоної зони. Помаранчевий рівень поширення коронавірусу буде встановлений в Луцькому та Любешівському районах. До жовтої зони віднесені місто Нововолинськ, Горохівський, Ківерцівський, Локачинський, Маневицький і Турійський райони.

Для визначення, до якої із зон належить той чи інший регіон, застосовуються такі показники, як завантаженість в лікарнях не більше 50% ліжко-місць, середня кількість проведених тестів – не менш 24 на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування – не більше 11%, показник динаміки зростання випадків інфікування – не більше ніж 10%.

Засідання Центральної комісії ТЕБ та НС буде проводитись кожної п'ятниці. За результатами аналізу ситуації в регіонах будуть визначатись рівні розповсюдження коронавірусу. Перехід регіону з однієї в іншу зону можливий за умови, коли 5 днів поспіль там спостерігаються зміни одного із визначених показників.

Читайте також: У місті на Волині на одній із вулиць перекриють рух транспорту

За словами Міністра охорони здоров’я Максима Степанова, прийняття саме такого рішення зумовлене тим, аби забезпечити баланс щодо роботи підприємств, економіки і збереження здоров'я та життя громадян.

Слід зазначити, що рішення Державної комісії ТЕБ та НС прийняте на виконання постанови уряду щодо нових правил адаптивного карантину, яка вступає в дію з 1 серпня. Відповідно до документа, адаптивний карантин в Україні продовжений до 31 серпня 2020 року.
Стосовно обмежень, то вони діятимуть на усіх рівнях, включаючи зелений. Серед обов’язкових вимог у всіх зонах — носіння масок у громадських місцях, проведення масових заходів лише за умови перебування не більше 1 особи на 5 м кв, заповненість кінотеатрів – не більше, ніж на 50%, перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях.

У жовтій зоні, до обмежень зеленої додаються й інші, зокрема, забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Значно збільшується кількість обмежень у помаранчевій зоні: забороняється діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів, та діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час, а також планові госпіталізації в лікарнях, прийом нових змін в дитячі табори, робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури. Обмеження стосуються й проведення масових заходів –дозволено перебувати 1 особі на 20 квадратних метрів та не більше 100 особам.

Найбільш жорсткий карантин буде діяти в червоній зоні. Тут до попередніх обмежень додаються нові, більш жорсткі – забороняється робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Читайте також: Повідомили, який табір запрацює на Волині з 1 серпня

Окрім того, відповідно до прийнятої Урядом постанови, на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено помаранчевий та червоний рівень епідемічної небезпеки, додатково можуть застосовуватись обмежувальні протиепідемічні заходи, встановлені органами державної влади та органами місцевого самоврядування в межах компетенції.

"Я тебе зараз поб'ю": центр Луцька тероризують роми (відео)

У центрі Луцьку маленькі роми перестрівають перехожих і просять гроші та їжу. Діти також бігають навколишніми супермаркетами, хапають за руки покупців. Таке відбувається щодня.

Журналісти ТРК "Аверс" зустріли три дівчинки та одного хлопчика ромської національності в магазині біля собору. Дітвора розповіла, що приїхали сюди вони з Переспи. І схоже у Луцьк їздять, як на роботу.

Тим часом, поки дітвора бігає та просить, їхні рідні сидять неподалік, під деревами у холодку. Забачивши камеру, старші роми спочатку порозбігалися, а потім мама та тітка малих, так сказали діти, прибігли з’ясовувати чому їх знімають. Подібне тут діється мало не щодня, а особливо на вихідні, проте схоже – нікого це не стосується.

Ляшко пояснив, чому Луцьк – у "червоній зоні"

Київ потрапив у "зелену" зону епідемічної небезпеки, тому що його показники не перевищували прийняті норми 5 днів поспіль, на відміну від Луцька.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України  Віктор Ляшко на брифінгу 1 серпня.

Читайте також: У Луцьку на одній вулиці – одразу дві аварії: утворився затор (фото)

Журналісти запитали, чому більшість України 31 липня віднесли до "зеленої" зони – тобто найбільш безпечної щодо поширення COVID-10, і навіть Київ, хоча столиця останнім часом – у лідерах за приростом нових хворих, як і Львівська область.

Ляшко відповів, що зелена, жовта, помаранчева чи червона зони визначаються за 4 національними показниками, які обраховуються за 5 днів поспіль.

На Волині зросла кількість безробітних та розмір допомоги

На території Волинської області значно зросла кількість осіб, які отримали статус безробітних за період карантину, спричиненого гострою респіраторною хворобою COVID-19, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це 31 липня під час пресконференції розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Зокрема, мова йде про період з 12 березня по 1 липня, коли на території Волинської області статус безробітного отримали 10 886 осіб. Для порівняння: за аналогічний період минулого року такий статус отримало 6 006 осіб.

"Зростання кількості безробітних зумовлено тим, що сам процес отримання такого статусу і постановки на облік максимально спростився. Крім того, нас додали в додаток "Дія", де сьогодні можна з допомогою свого цифрового підпису зареєструватися у центрі зайнятості й отримати допомогу по безробіттю", – розповів Роман Романюк.

Зокрема, він зазначив, що було збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю. Він зріс із 650 по 1000 гривень у місяць для незастрахованих осіб, тобто людей, які протягом останніх шести місяців офіційно не працювали та не сплачували ЄСВ.

Читайте також: Коронавірус атакує: на Волині збільшилась кількість хворих (статистика по районах)

"Розумію, що це не та сума коштів, яка може задовольнити всі споживацькі потреби, але це той мінімальний розмір допомоги по безробіттю, який держава дає людині, яка практично не наповнювала фонд соціального страхування на випадок безробіття", – зазначив очільник облструктури.

Якщо розглядати зростання кількості безробітних в динаміці по місяцях, то вона виглядає так: у березні кількість безробітних становила 9111 особа, у квітні їх кількість дещо понизилася до 9012, а наступні місяці знову пішла уверх. Загалом станом на 1 липня кількість безробітних на Волині становить 16 079 осіб.

Загалом за період карантину було працевлаштовано 1594 особи, що значно менше ніж за аналогічний не карантинний період минулого року – 9245.

"Останній період ми живемо в особливих умовах карантину, які ніхто не міг ні передбачити, ні спрогнозувати та які суттєво вплинули на економіку України. Власне все це відбиватися на змінах ринку праці, безробіття та вакансій. Українські компанії переорієнтовують свій бізнес, десь виробництва згортають обсяги й вимушено скорочують виробництва. Все це призводить до того, що йде оптимізація трудових ресурсів, штатної структури, чисельності та йде суттєве вивільнення працівників. З однієї сторони добре, коли компанія розуміє і береже своїх робітників і рухається за принципом скорочення, адже тоді є відповідне матеріальне заохочення і відповідні додаткові перспективи при постановці на облік. Є у нас і не добросовісні роботодавці, які змушують працівників звільнятися за власним бажанням. Але є також і такі керівники, які зберегли своїх працівників, не звільнили, не скоротили, а відправили у неоплачувану відпустку. Таким роботодавцям ми допомогли фінансово згідно з виконанням держпрограми "Допомога початковому безробіттю", аби вони мали змогу все ж таки виплатити зарплату своїм працівникам", – зазначив Роман Романюк.

Зазначимо, що з початком карантину усі філії та базові центри Волинського обласного центру зайнятості перейшли на дистанційне обслуговування клієнтів. Коли епідеміологічна ситуація дещо покращилася, обласна служба зайнятості знову відкрилася.

Читайте також: У Луцьку шість будинків – без гарячої води

У результаті відновлення безпосередньої роботи з клієнтами, станом на 28 липня у Волинській службі зайнятості зареєстрували 1 952 вакансії, з них: на підприємствах гуртової та роздрібної торгівлі – 697 вакансій (35,7 %); переробної промисловості – 233 вакансії; транспорт, складське господарство – 119 вакансій; державне управління й оборона – 107 вакансій та інші – 796 вакансій.

"Укрзалізниця" скасувала зупинку поїздів у Луцьку

"Укрзалізниця" з 3 серпня тимчасово скасовує зупинку поїздів далекого прямування в Луцьку і Тернополі у зв’язку з посиленням карантину в деяких регіонах. Про це повідомляється на сайті компанії.

Пасажирам, які придбали квитки у вказані міста, запропонують компенсацію повної вартості.

Обмеження діятиме для поїздів №41/42 сполученням Дніпро-Трускавець, №98/97 Ковель-Київ, №88/87 Ковель-Новоолексіївка, №12/11 Одеса-Львів, №81/82 Київ-Ужгород, №49/50 Київ-Трускавець, №136/135 Чернівці-Одеса, №108/107 Одеса-Ужгород, №110/109 Львів-Херсон, №86/85 Львів-Новоолексіївка, №715/716 Київ-Львів.

"Пасажирам зазначених поїздів, які планували слідувати в або з Луцька і Тернополя, буде запропоновано повернення повної вартості квитків", – наголосили в компанії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook