На Волині у лікарні, де перебувають хворі з підозрою на COVID-19, від пневмонії помер чоловік; На Волині збільшилась кількість захворювань на коронавірус: де зафіксували зараження; У Луцьку дозволили відновити роботу деяким магазинам та сервісам; Повідомили, де перебувають волиняни, у яких за останню добу виявили коронавірус; Некомпетентність чи халатність: як головний медик Волині "курує" медицину в області − такими були головні події Волині та Луцька у середу, 8 квітня. 

Читайте також: У місті на Волині виявили перший випадок COVID-19, пацієнт – на штучній вентиляції легень

На Волині у лікарні, де перебувають хворі з підозрою на COVID-19, від пневмонії помер чоловік

У Любомлі в лікарні протестували 70 людей експрес-тестами для виявлення COVID-19.

"З них 20 осіб були з підозрою на СОVID-19, 50 осіб прикордонників, які контактували з людьми, котрі повертались із-за кордону," – інформує КНП "Любомльське ТМО Любомльської районної ради" у мережі.

Станом на 7 квітня у Любомлському ТМО з підозрою на СОVID-19 знаходиться 4 хворих, в яких експрес-тести негативні.

Наразі їх аналізи відправили в Луцьк в лабораторний центр для уточнення діагнозу.

Зазначається, що 5 квітня в стаціонарні відділення лікарні поступив 74-річний чоловік з діагнозом двобічна позагоспітальна пневмонія. Хворого одразу госпіталізували у реанімаційне відділення. На жаль, врятувати його не вдалося: чоловік помер увечері того ж дня.

Дослідження на експрес-тест, який провели в Любомлі, та аналіз на полімеразно-ланцюгову реакцію (ПЛР-дослідження), яку провели у Луцьку в обласному лабораторному центрі того ж дня, виявився негативним.

Читайте також: Волинський лабораторний центр цілодобово робитиме тести на COVID-19

На Волині збільшилась кількість захворювань на коронавірус: де зафіксували зараження

Станом на 10.00 год. 08 квітня на Волині зареєстровано 36 випадкиів COVID-19 лабораторно підтверджених методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). 

За останню добу зареєстровано 2 нових випадків.

Загалом за весь період спостереження коронавірусна хвороба виявлена у:

– м. Луцьк – 12 випадків, в т.ч. 1 летальний;
– Луцький район – 4 випадки,
– Старовижівський район – 11 випадків, в т.ч. 1 летальний;
– Володимир-Волинський район- 4 випадки;
– Горохівський район – 3 випадки;
– Рожищенський район – 1 випадок;
– Ківерцівський район – 1 випадок.

З підозрою на коронавірусну інфекцію в області – 29 осіб.

Зразки біологічного матеріалу від даних осіб знаходяться на дослідженні у вірусологічній лабораторії ДУ "Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України". Вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру проводить молекулярно-генетичні дослідження методом ПЛР на виявлення РНК вірусу COVID-19.

Загалом, за період спостереження по області методом ПЛР на виявлення вірусу COVID-19 обстежено 446 осіб. З них вірусологічною лабораторією  обласного лабораторного центру обстежено – 199 осіб.

Читайте також: У селі на Волині згорів житловий будинок-пустка

У Луцьку дозволили відновити роботу деяким магазинам та сервісам (перелік)

Депутати Луцької міської ради дозволили відновити роботу деяким закладам міста, функціонування яких було тимчасово зупинено, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19. Відповідне рішення було підтримане на позачерговій сесії Луцької міськради 8 квітня, яка пройшла на стадіоні "Спортивне ядро".

Згідно прийнятого документу, у період карантину працюватимуть такі заклади: продуктові магазини, насіння і садівничих матеріалів, пестицидами, агрохімікатами, побутової хімії, аптек, салонів та майстерень оптики, а також веломагазинів і  майстерень з ремонту велосипедів.

Також дозволили роботу установам із забору аналізів та проведення лабораторних досліджень, ветеринарним клінікам, а також майстерням з ремонту взуття, пунктам виготовлення ключів, АЗС, СТО, автомийок (без приготування їжі та напоїв).

Для усіх підприємств, установ, закладів, що не відносяться до вищезазначених та здійснюють торгівлю і обслуговування встановити максимально допустиму одночасну кількість відвідувачів з розрахунку 15 кв.м. на одного відвідувача.

Керівникам підприємств, установ, торгівельних закладів забезпечити за допомогою розмітки в касовій зоні, у відділах де можливе утворення черг, та у разі необхідності на вході, відстань між відвідувачами не менше 1,5 метра, а також встановлення дезінфекторів для обробки продуктових корзин і візків. Видавати кожному відвідувачу одноразові рукавички, у разі неможливості забезпечити дезінфектори на вході. Здійснювати регулярне додаткове прибирання та дезінфекцію приміщень.

Читайте також: На Волині мотоцикліст збив молоду дівчину, обох госпіталізували

Повідомили, де перебувають волиняни, у яких за останню добу виявили коронавірус

Керівники медичних закладів району проінформували голову Горохівської райдержадміністрації Сергія Мишленика про епідемічну ситуацію в районі та стан поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Про це повідомляє сайт установи.

За інформацією головних лікарів КНП "Горохівська центральна районна лікарня" Валерія Коби, КНП "Горохівський РЦ ПМСД" Галини Майко та завідувача Горохівського міжрайонного відділу ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України" Тетяни Рощини станом на 10 годину ранку 8 квітня 2020 року у Горохівському районі зареєстровано два нових випадки коронавірусної інфекції у жителів району.

Один із хворих знаходиться на самоізоляції, другий знаходився на стаціонарному лікуванні в Берестечківській районній лікарні, а 7 квітня спецкаретою екстреної медичної доставлений в обласну інфекційну лікарню.

Читайте також: У Луцьку чоловіки, які розпивали спиртне на дитмайданчику, намагалися побити поліцейських

Некомпетентність чи халатність: як головний медик Волині "курує" медицину в області

Директор управління охорони здоров’я Волинської обласної ради Ігор Ващенюк, який на цій посаді пережив не одного губернатора, відзначився багатьма ганебними вчинками і наразі гостро стоїть питання, чи має шанс посадовець залишитися на чолі цієї галузі. Проблема в викликах, котрі поставили перед волинянами інфекція SARS-CoV-2, що спричиняє хворобу Covid-19.

 На це існує дуже багато причин, але коронавірус визначив основні.

Хоча, звичайно державна галузь охорони здоров'я, котру в області уособлює саме Ігор Ващенюк, продовжує оперувати потужними механізмами впливу на ситуацію, і зовсім із нею не рахуватися не доводиться. Приміром, під час формування госпітальних округів облрада зверталася в МОЗ, Кабмін та інші інстанції, щоб їх було чотири. Натомість у столиці вирішили, що вистачить і три... Зрозуміло, що між молотом міністерського начальства і ковадлом депутатського корпусу облради Ігор Степанович вибрав сторону молота, фактично ніяк не відстоюючи інтересів мешканців області, котрі в результаті такого рішення втратили мільйонні асигнування з Держбюджету.

Власне, і надалі в особі очільника управління охорони здоров’я волинська медицина в особі Ігоря Ващенюка бачила скоріше паталогоанатома, а не цілителя. Перший етап "реформ від Порошенка-Супрун" ознаменувався створенням так званих опорних лікарень. Їх визначили в кількості 7 штук, але, наприклад, без Володимир-Волинської, яка за всіма показниками – п’ята на Волині, проігнорувавши навіть географічне розташування цього медзакладу біля самісінького кордону з Польщею, куди щодня прямують тисячі людей. І – найголовніше: у Княжому граді дислокується потужне і велике військове з’єднання, де живе величезна кількість військовослужбовців. Тут живуть і їхні сім’ї, а також учасники АТО/ООС…

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook