У парламенті прийняли Державний бюджет на 2018 рік, у ньому значну увагу приділили оборонній сфері, децентралізації, освіті та культурі.

Читайте також: Обов'язкове харчування в школах: чи потрібне воно і хто платитиме

Пріоритетами Державного бюджету-2018 визначили: зростання національної економіки та підвищення доходів населення, посилення обороноздатності країни, підтримку аграрного сектору та будівництва доріг, децентралізацію та енергоефективність, розвиток людського капіталу: освіти, науки, медицини, культури, – пише сайт 24.

Соцстандарти

Передбачено підвищення мінімальної заробітної плати, з 1 січня її розмір буде 3 723 грн, а після 1-го кварталу можливе і ще більше підвищення. Обсяг видатків, що буде спрямований Пенсійному фонду України – 139,3 млрд грн. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня – 1 700 грн; з 1 липня – 1 777 грн, з 1 грудня – 1 853 грн. В цілому прожитковий мінімум зросте на 9%.

Загальний обсяг субвенції з державного бюджету на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам та допомоги на догляд за інвалідом I чи II групи складає 59,9 млрд грн (на 6 млрд грн більше за показник минулого року). А для надання допомоги в оплаті за житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу передбачено субвенції з держбюджету місцевим бюджетам: 71 млрд грн на “комуналку” та 2,7 млрд грн на тверде паливо та скраплений газ.

Медицина

5,9 млрд гривень з держбюджету передбачено на централізоване придбання медикаментів та лікувального харчування, ще 1 млрд – субвенції місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань, а на 150 млн субвенції забезпечать кожну область ангіографічним обладнанням.

Оборона та безпека

На ці потреби передбачили 165,3 млрд (5% ВВП), що порівняно з 2017 роком більше на 28,8 млрд грн.

Освіта

У 6,7 млрд обійдеться підвищення заробітної плати педагогічним працівникам, 900 млн піде на здобуття повної загальної середньої освіти у навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, 386,6 млн – для підвищення кваліфікації вчителів початкових класів. На 119,6 млн забезпечать підготовку кадрів у професійно-технічних навчальних закладах за професіями загальнодержавного значення. 100 млн передбачено для модернізації та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів, а 1 мільярд – для модернізації початкової школи. На 3,6 млрд виплатять академічних стипендій, і 373,3 млн передбачені на придбання підручників для учнів перших класів.

Ще 925,7 бюджетних мільйонів – це виплата державної соціальної допомоги за принципом “гроші ходять за дитиною”, оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Інфраструктура та енергетика

46,7 млрд витратять на дорожній фонд. І ще 11,5 млрд складе субвенція на будівництво, ремонт і утримання доріг.

2 млрд разом – на функціонування фонду енергоефективності (1,6 млрд грн) та на реалізацію Державної цільової економічної програми з енергозбереження (0,4 млрд). На підтримку вугільної галузі запланували 2,9 млрд.

Інформаційна політика та культура

362,5 млн – на заходи у сфері національного інформаційного простору (+330 млн у порівнянні з 2017 роком). 483,2 млн – на фінансування системи державного іномовлення України (у 2,2 рази більше 2017-го). 990 млн – виділять на підтримку суспільної національної телерадіокомпанії. Ще 1 млрд – на держпідтримку вітчизняного кінематографу. На 300 млн забезпечать будівництво другої черги Національного музею “Меморіал жертв Голодомору”. Ще на 200 млн профінансують проектування та будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності.

Децентралізація

Обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів складе 556,1 млрд, що на 73 млрд грн (15,1%) більше в порівнянні з 2017 роком. Доходи місцевих бюджетів складуть 253,1 млрд, що на 46,1 млрд грн (22,3%) більше, ніж у 2017 році. Додатково держава надасть місцевим бюджетам: 5 млрд субвенцій на здійснення заходів щодо соціально- економічного розвитку окремих територій, 1,9 млрд субвенцій на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, і ще 6 млрд – в Державний фонд регіонального розвитку.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook