Фахівці стверджують, що люди похилого віку, які полюбляють гсотру їжу, більше схильні до прискореного згасання когнітивних функцій. 

Читайте також: "Гормон сну" – що це таке і де він міститься

Незвичайні підсумки нового дослідження опублікував журнал Nutrients. Авторами даної роботи став міжнародний колектив учених з університетів США, Австралії та Катару. Фахівці встановили, що інтенсивне вживання гострих страв в літньому віці пов'язане зі схильністю до недоумства.

Вивчаючи дію перцю чилі на когнітивну функцію літніх людей, дослідники проаналізували дані майже п'яти тисяч жителів Китаю, які збиралися протягом 15 років.

На початку проекту вік учасників становив в середньому 63 з половиною роки. За весь дослідний період літні люди періодично проходили тестування інтелектуальних здібностей. Крім цього випробовувані вели харчові щоденники, фіксуючи в них все з'їдене.

Читайте також: Дієтолог порадила, що можна їсти вночі

В результаті вчені звернули увагу на ситуацію, що закономірність: чим більше гостру їжу любили вживати учасники, тим більше інтенсивним був процес зниження їх когнітивні здібності.

"У тих літніх людей, які постійно з'їдали більше 50 грамів свіжого або сушеного перцю чилі на день, ризик вікового погіршення пам'яті і можливого недоумства був в два рази вищим, ніж у тих, хто взагалі не їв гостру їжу", – повідомили наукові фахівці.

До сих пір активний компонент перцю чилі, капсаїцин, був у представників науки на хорошому рахунку: наявні дані дозволяли стверджувати, що ця речовина допомагає при судинних захворюваннях і нормалізує артеріальний тиск. Чому ж тепер його вживання виявилося пов'язане із згасанням мозкових функцій, вчені поки відповісти не можуть. При цьому вони відзначають, що любов до гострого погано позначалася на інтелекті навіть тих літніх людей, які не мали зайвої ваги і були фізично активними.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook