Значну суму зароблених коштів трудові мігранти з України привозять додому самостійно або передають неофіційними каналами.

Читайте також: Шахраї-посередники наживаються на українських заробітчанах

У пошуках кращої долі чимало українців роз’їхались по всьому світу. Дехто виїжджає на постійне місце проживання цілими сім’ями. Проте є чимало таких, які працюють на чужині, щоб мати змогу підтримувати рідних та близьких в Україні. Багато з них переказують частину заробленого додому через різноманітні системи переказу коштів.

Найбільше наших трудових мігрантів перебуває в Польщі. За деякими даними, зараз польську економіку піднімає майже два мільйони українських заробітчан.

Протягом 2017 року обсяг переказів з Польщі в Україну виріс більше ніж у 1,5 рази. Про це інформує "Європейська правда" з посиланням на міністра закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького.

"Якщо у 2016 році українські робітники перерахували додому 8 млрд злотих, то останні данні нашого центрбанку показують, що у 2017 року було перераховано вже 13 млрд злотих – це біля 100 млрд гривень", – повідомив дипломат під час XI Форуму Європа-Україна у місті Жешув (Ряшів).

Зауважимо, що лише за третій квартал 2017 року українці переказали з Польщі додому 3,2 млрд злотих.

Натомість Національний банк України розповсюдив інформацію, що протягом 2017 року з використанням систем переказу коштів в країну було переказано 2 378 млн дол. США в еквіваленті. За курсом НБУ станом на 01 січня це становить близько 66,75 млрд гривень.

На перший погляд така ситуація виглядає трохи дивною. Особливо якщо взяти до уваги те, що кошти до України переказують не лише заробітчани і не тільки з Польщі. Проте вона цілком можлива, якщо польський центробанк об’єднав суму офіційних переказів з коштами, які українці передають неофіційними каналами або самостійно вивозять з Польщі економлячи на комісіях міжнародних систем.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter