14 березня… Луцьк… На вулиці дощова погода, але сотні людей зібралися на Театральному майдані, адже на Волинь має завітати "гарант" Конституції зі своєю передвиборною програмою. Проте, сталося не так, як гадалося…

Читайте також: На центральній площі Луцька − сутички між простими людьми та поліцією (фото, відео)

Ще з ночі на майдані перед Волинський обласним академічним музично-драматичним театром імені Тараса Шевченка відбувалися підготування до IV Всеукраїнського з’їзду лісників України: ставили палатки, у яких лісництва держави показували свої надбання, кінологи разом із собаками "прочісували" територію, аби не сталося нічого незвичного, виставляли сільськогосподарську техніку. Уже о 7.00 ранку на місце прибули правоохоронні органи Волині, які загородили металевим парканом практично усю територію Театрального майдану, аби ніхто з пересічних громадян не зміг там пройти. Для чого усе це запитаєте ви? Невже стільки правоохоронців повинні захищати "форум лісників"? А все тому, що саме у цей "незвичайний" день до Луцька мав завітати Петро Порошенко, котрий мав би виступити на з’їзді та заодно презентувати свою передвиборну програму.

Дійство мало розпочатися ще о 10.00 та в останній момент усі дізналися, що головнокомандувач полетів на Схід, аби привітати добровольців ЗСУ зі святом – "Днем добровольця". Усі плани лісників зійшли нанівець…  Проте, з’їзд не розпочинався, все ж вони на когось чекали. До 14.00 усі лісники України ходили по площі, мов "неприкаяні" і не знали, що робити: хто пив каву, хто смакував хот-доги і шашличок, який продавали на тому ж Театральному майдані, хто просто теревенив зі знайомим… А от простих лучан і тих, хто завітав до міста не впускали на територію, аби навіть подивитись на виставку, яку організували. Поліція, Нацгвардія, Лісова охорона, ТОР та інші мужні хлопці вишикувались у щільну шеренгу та не дозволяли пройти на територію, прилеглу до Драмтеатру. Пішохідні переходи, які ведуть до площі також загородили металевими парканами і виставили охорону, а навкруги по периметру знаходились снайпери, які за інструкцією зобов’язані стріляти по виникненню загрози особі, яку охороняють. Усе як в кіно.

Читайте також: Лісова охорона забороняє лучанам вільно пересуватись центром міста через приїзд Порошенка

До 14.00 пересічні громадяни в дощ намагалися домовитись із правоохоронцям, аби хоча б подивитись на ті дари, які представляли лісники, проте, результату – нуль, "не положено".

І от, о 14.00 всі заметушились: "Невже він приїхав?", "Порошенко на майдані?"... Але… знову марно…

Багато активістів вишикувались в ряди із плакатами на яких було написано: "Пане Президент, скільки заробили Ваші друзі на відкатах з "оборонки"", "Хто відповів за Дебальцеве?", "Порошенку – перший срок, замість другого терміну" та інші. Дехто прийшов із повітряними кульками у формі "Свинки Пеппи". Символічно, чи не так? І навіть, дехто прийшов на мітинг з живим "свинарчуком", якого одягнули у… дитячий підгузок.

Активісти хотіли поставити питання, які найбільше болять українському народові – розкрадання армії, війна на Донбасі, пенсії, зарплати та субсидії, повернення Криму та багато інших, але "гаранта" так ніхто і не дочекався.

Читайте також: У Луцьку так і не дочекалися Порошенка: Президент відразу поїхав у Ковель

З’їзд лісівників йшов годину за годиною, проте Президент так і не приїжджав. Багато з тих, хто прийшов до нього просто розійшлися… Люди вигукували те, що Порошенко злякався і не хоче дивитись в очі обкраденому народу.

Всі ці події відбувались на Театральному майдані до 18.30, але Президент так і не з’явився, натомість повідомили, що він оминув Луцьк та відправився до Ковеля, на зустріч, куди звезли бюджетників з усієї області та ще й платили по 500 гривень тим, хто прийшов. То як розцінювати поведінку "гаранта": він злякався, не вистачило часу, аби завітати до Луцька чи так було заплановано від самого початку?

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook