Народний депутат Ігор Гузь з трибуни Верховної Ради звернувся від імені усіх волинян до прем’єр-міністра Олексія Гончарука щодо проблеми раптового обміління озера Світязь. Він озвучив і вимоги своїх колег-земляків у парламенті. А це – негайно створити тимчасову комісію із представників профільних міністерств, виділити урядом кошти для її роботи і з’ясувати реальну причину зниження рівня води озера.

Читайте також: На Волині створять робочу групу для дослідження катастрофічного обміління Світязя

"У нас на Волині – техногенна катастрофа, я б назвав це так. Рівень води одного з найбільших озер України – Світязя – знизився на 40 сантиметрів. Перлина Волині катастрофічно міліє. Водойма - велика курортна й туристична зона, де лише цьогоріч побувало понад 300 тисяч відпочивальників з України та з-за кордону. Тепер всі вони б’ють на сполох – вода відійшла від берега на кількасот метрів. І мені прикро, що урядові структури, на жаль, не займаються цим питанням", – звернувся нардеп до прем’єра.

Він назвав вимоги, які висувають нардепи від Волині, щоб вирішити цю проблему.

"Називається багато причин, чому впала вода в Світязі. Серед них і розробка Хотиславського кар’єру в Брестській області в Білорусі, інші фактори. Але ми не спеціалісти й не можемо гадати, а тим більше допустити, щоб ситуація погіршувалася і вже наступного року, не дай Боже, кількість води ще більше зменшилася. Це буде катастрофа не тільки для області, але й усієї країни.

Світязь – туристична оаза. Передбачається будівництво нового митного переходу "Адамчуки-Збереже", облаштовується відповідна інфраструктура, робиться каналізування навколо озера. Тобто, триває системна робота, аби туристи приїжджали і лишали кошти на цій території, створювали робочі місця. Вимагаємо сформувати робочу комісію, виділити на це кошти і з’ясувати причину обміління озера Світязь", – наголосив парламентар.

Читайте також: Із обмілілого Світязя екскаваторами крадуть пісок (фото)

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook