Сьогодні, 13 травня, на погоджувальній раді фракцій Верховної Ради спікер Андрій Парубій заявив, що парламент визначиться з датою інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського вже на цьому тижні. Причому, за словами Парубія, визначення дати інавгурації нового президента буде одним з ключових рішень на цьому пленарному тижні, повідомляє Страна.ua.

Читайте також: Нардепи з наручниками вимагали призначення інавгурації Зеленського 19 травня (Відео)

Як збираються голосувати фракції

Фракція "Самопоміч" запропонувала парламенту підтримати дату інавгурації, яку вніс новообраний президент Володимир Зеленський – 19 травня. Про це заявив глава фракції Олег Березюк.

Раніше про підтримку дати Зеленського заявляв лідер партії, мер Львова Андрій Садовий.

У "Батьківщині" заявили, що проголосують за "будь-яку постанову" по інавгурації.

А глава фракції "Народний фронт" Максим Бурбак сказав, що 19 травня – день пам'яті жертв політичних репресій, і потрібно обрати інший день. Тобто "Народний фронт" за 19 травня не проголосує.

Читайте також: Володимир Зеленський терміново звернувся до Верховної Ради України (відео)

У Блоці Петра Порошенка заявили, що президент готовий передати владу в будь-який день. Представник гаранта в парламенті Ірина Луценко заявила, що визначення дати – компетенція Ради. За яку дату проголосує БПП таким чином незрозуміло.

У Радикальної партії взагалі не торкнулися питання інавгурації.

Лідер групи "Відродження" Віталій Хомутиннік заявив, що "це (інавгурація – ред.) Має відбутися якомога швидше. Наша фракція підтримає будь-яку постанову, яке буде узгоджено між новообраним президентом і парламентом".

Хомутинник також закликав організувати ще одну зустріч Зеленського з Парубієм. Він також закликав зробити це сьогодні, а завтра з ранку проголосувати.

"Воля народу" закликала не вступати в конфронтацію з новим главою держави, якого підтримали 73% українців. Але пропонує спочатку розібратися з законом про мову, подолавши постанови про його скасування. Конкретних думок за датою інавгурації представник групи Євген Рибчинський не висловив.

Читайте також: Що буде з курсом долара після інавгурації Зеленського

В "Опозиційному блоці", від імені якого виступав Вадим Новинський, також не сказали про те, яку дату мають намір підтримати.

Втім, сьогодні, 13 травня, народний депутат від фракції БПП Олександр Сугоняко відкликав свій проект постанови про проведення урочистого засідання з нагоди інавгурації Зеленського 1 червня.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook