В Україні поки не зафіксовано наявності високо заразного і потенційно смертоноснішого варіанта коронавірусу, який у грудні 2020 року з'явився в Індії, а сьогодні є також домінантним у Британії. Але і система охорони здоров'я країни, і самі українці мають бути готовими до можливого нового виклику пандемії.

Читайте також: Лікар заявив про загрозу чорного грибка в Україні

Про це заявила провідна інфекціоністка МОЗ, заслужена лікарка Ольга Голубовська у Facebook.

Вона підкреслила, що нині масштабна робота для запобігання поширенню цього штаму активно йде в США, світ бореться з мутантами COVID-19 масовою вакцинацією.

«Весняні неприємності, пов'язані з найважчим із моменту епідемії спалахом у нас у країні, були пов'язані з британським штамом B.1.1.7. Тепер на новий штам B.1.617.2 (Дельта, оскільки ВООЗ рекомендувала називати їх літерами грецького алфавіту. – Ред.) припадає більшість заражень у Британії. у США поки тільки 6% секвенованих випадків доводиться на цей штам, «британець» залишається домінантним», – пояснила професорка.

За її словами, Дельта зареєстрований уже в 60 країнах і цілком очевидно, що його заразність вища, ніж у варіанта Альфа «дикого типу». До того ж пік захворюваності фіксують серед дітей і молодих людей 12-20 років.

Водночас вакцини виробництва Pfizer, а також AstraZeneca захищають від Дельти (ефективність Pfizer у разі введення обох доз становить 88% (один укол дасть тільки 33%), AstraZeneca – 60%).

Читайте також: Стало відомо, коли Україна запровадить COVID-паспорти

«B.1.617.2 класифіковано CDC (Центри з контролю і профілактики захворювань США. – Ред.) як варіант, який являє інтерес, тобто має генетичні маркери, пов'язані зі зниженою нейтралізацією антитілами, набутими внаслідок перенесеного захворювання або вакцинації, зниженою ефективністю лікування, труднощами специфічної діагностики, збільшенням заразності й/або тяжкості захворювання. Ці варіанти також вимагають посиленого епідемічного нагляду, лабораторного моніторингу й епідеміологічного розслідування (всього того, чого у нас немає)», – пояснила інфекціоністка.

Голубовська заявила, що Україні треба бути готовою до цього, а не «впроваджувати незрозумілі законопроєкти щодо громадського здоров'я» і «руйнувати найкращі інфекційні стаціонари через те, що хтось прописав фантастичні вимоги». На додаток до цього вона ще раз попередила, що світ загалом сьогодні стоїть фактично на порозі глобальних викликів, пов'язаних із інфекційними хворобами. І в цих умовах «не потрібно воювати з фахівцями».

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook