Про те, що терени волинських лісів скоро стануть схожими на місячні ландшафти не говорять хіба що діти. Вже давно нікого не дивують численні лісовози з прадавніми дубами, які у невідомому напрямку вивозять природнє багатство нашого краю, нікого вже не вразиш чудовими брилами волинського бурштину з тисячолітніми комахами всередині, який у невідомий спосіб потрапив на аукціони Китаю та Арабських Еміратів.

Читайте також: На Волині 200 гектарів землі з покладами бурштину опинилися у власності однієї фірми

І якщо кожен пересічний громадянин скаже, що це питання національної безпеки, то керівництво волинського СБУ лише мовчки вирячить очі. Адже за останні три роки жодного вагомого результату у боротьбі з незаконною вирубкою та нелегальним експортом лісу-кругляку, як власне і видобутком бурштину, волинські "СБУшники" не показали.

А те, що компетенція СБУ тут присутня свідчать беззаперечні факти. І зараз ми спробуємо у цьому розібратись…

Читайте також: Екс-поплічник Януковича по-шахрайськи скуповує бурштинові землі на Волині

8 лютого 2017 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Державної служби геології і надр під час видачі ліцензій на видобуток бурштину комунальному підприємству "Волиньприродресурс". За тиждень до цього Держгеології надала створеному в квітні 2016 року КП "Волиньприродресурс" чотири спеціальні дозволи на видобуток бурштину на території Волині:

– Ліцензія №6172 була видана 2 лютого на видобуток бурштину на ділянці Маневицька-1 (площі Галузія, Маневичі);

– Ліцензія №6173 дозволяє видобуток бурштину на ділянці Маневицька-2 (площі Череваха, Северинівка, Гута-Лісовська, Чорторийськ, Велика Осниця);

– Ліцензія №6174 – видобуток бурштину на родовищі Камінь-Каширське-1 (площі Бірки, Деревок);

– Ліцензія №6175 – видобуток бурштину на родовищі Камінь-Каширське-2 (площі Фаринки Західні, Фаринки, Седлище, Гута, Боровенська);

В ухвалі Печерського райсуду зазаначалося, що: "Посадові особи Держгеології в змові з посадовими особами "Волиньприродресурс" незаконно видали спеціальні дозволи на користування надрами на видобуток бурштину, чим спричинили тяжкі наслідки інтересам держави..."

Як спричинилися тяжкі наслідки ще до початку будь-яких робіт на вказаних родовищах в ухвалі на обшуки роз’яснено так і не було, але внаслідок цього розпочалися обшуки у приміщенні Волинської обласної ради.

Їх результат був нульовим, адже поліція і ГПУ шукали не там.

У адмінбудівлі на Київському майдані потрібно було спуститись поверхом нижче. І робити це варто було б саме співробітникам СБУ, відповідно до їх компетенції. Адже за рік до того виник дивний союз високопосадовця з допуском до державної таємниці і двох напівмаргінальних особистостей з іноземним громадянством.

Читайте також: На Волині правоохоронці фабрикують злочини і зухвало обкрадають людей

Саме на початку 2016 року було обрано новий склад Громадської ради при Волинській ОДА. До дорадчого органу з правом погоджувати призначення чиновників облдержадміністрації увійшов "громадський активіст" Борис Дєчєв, який за короткий термін став основним поплічником тодішнього губернатора Володимира Гунчика у "боротьбі за чистоту лісів".

За сприяння високопосадовця охоронні підприємства "Комбат секюріті" та "Безпека Волині" швидко стали на платній основі надавати сприяння більшості лісгоспів краю у нібито охороні проблемних ділянок лісу від незаконних вирубок. Така благодійна діяльність щомісячно коштувала "Волиньлісу" 400 000 гривень за послуги, а керівники охоронних структур Борис Дєчєв та Андрій Стасюк швидко стали вхожі в усі владні кабінети регіону.

Куратором "охорони лісів" від імені Володимира Гунчика став його радник, до слова, генарал-майор СБУ у відставці, Борис Кондратюк. Саме він активно лобіював поглиблення співпраці між "охоронцями лісу" та силовими структурами. Зокрема і СБУ.

Але про те, як волинські сбушники і корумповані чиновники реалізовують сумні "схеми", читайте у наших наступних публікаціях.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter