Державна політика у сфері освіти й науки фактично зруйнувала інноваційний потенціал України. Про це заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич, коментуючи парламентські слухання на тему: "Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку".

Читайте також: Верховна рада затягуєрозгляд питань соціальної сфери 

"Знищено живильний ґрунт для розвитку людського потенціалу та людського капіталу. У підсумку ми обговорюємо те, чого немає. Національна інноваційна система в Україні відсутня!" – підкреслила парламентар.

За її словами, практично всі українські уряди поступово урізали витрати на освіту й науку в рамках бюджетної оптимізації. Брак робочих місць і мізерні зарплати змусили молодь шукати кращого життя за кордоном.

Ірина Констанкевич привела дані ЮНЕСКО, за якими з 2010 року кількість наукових працівників у світі збільшилася майже на 20% і сягнула 7,8 млн осіб. У 2016-му в країнах Європейського Союзу налічувалося понад 3 тис. науковців на 1 млн громадян. В Україні ж навпаки – кількість дослідників скоротилася у 2,7 разу. Відповідно, зараз у нас на 1 млн громадян припадає близько 1250 науковців.
"Динаміка кадрового потенціалу української науки протилежна європейській і загальносвітовій тенденції його розвитку", – зауважила нардеп.
На думку Ірини Констанкевич, негативну тенденцію все ще можна зупинити. Слід почати з виконання чинних законів щодо фінансування освіти й науки. Також необхідно створити можливості для самореалізації молоді та запровадити фінансові стимули для розвитку досліджень.

В Україні мають запрацювати грантові фонди для науковців. Водночас промисловці можуть співфінансувати наукові дослідження та використовувати їхні результати для збільшення власних прибутків.

"Заклики на кшталт "робіть більше наукових відкриттів, інноваційних продуктів, а потім ми дамо вам більше грошей" у світі практично ніколи не працюють", – додала Ірина Констанкевич.

Як відомо, народні депутати від УКРОПу зареєстрували у Верховній Раді низку законопроектів щодо розвитку науки та інновацій. Парламентарі, зокрема, запропонували збільшити видатки на підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів та усунути розбіжності при нарахуванні зарплат педагогам. Крім того, в УКРОПі хочуть звільнити від оподаткування ПДВ при ввезенні в Україну виробничого обладнання для модернізації підприємств.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter