На останньому засіданні Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти підтримав і ухвалив три законодавчі ініціативи, запропоновані нардепами від УКРОПу.

Читайте також: Ірина Констанкевич: Професійна освіта перестала бути суспільним пріоритетом

Зокрема, член освітнього комітету Ірина Констанкевич зауважила, що надзвичайно важливим ухваленим законопроектом став № 7153, що стосується оплати праці педагогічних працівників найнижчої кваліфікації. 
«В тілі базового закону «Про освіту» молодим вчителям передбачалася зарплата три мінімальних зарплати (9 600 гривень), але, на жаль, у Перехідних положеннях з’явилася інша норма – чотири прожиткових мінімуми (7 048 гривні). Різниця в 2, 5 тисячі гривен для молодого вчителя дуже відчутна. Саме законопроект № 7153 відновить чесність і справедливість щодо молодих фахівців», – наголосила Ірина Констанкевич. 


Окрім цього, комітет підтримав законопроекти № 7174 та № 7175, які прописують фінансування освіти (зокрема, можливості фінансувати як з державного, так із місцевого бюджетів) та фінансування підготовки фахівців.
Ірина Мирославівна розповіла, що також освітній комітет заслухав інформацію про виїзне засідання на Волині та ухвалив низку тез щодо дошкільної, загальної середньої, профтехосвіти та позашкілля.
Нагадаємо, що 24 листопада за ініціативи народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич відбулось виїзне засідання Комітету з питань освіти і науки у місті Луцьку. Участь у ньому взяли перший заступник голови комітету Олександр Співаковський, перший заступник міністра освіти та науки Володимир Ковтунець, народний депутат Тарас Кремінь.


Як результат, комітет рекомендував Волинській обласній державній адміністрації та органам місцевого самоврядування:
1. Залишки коштів за освітньою субвенцією, що утворилися на кінець бюджетного періоду в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, спрямувати за цільовим призначенням на оновлення матеріально-технічної та навчально-методичної бази закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
2. Вжити вичерпних заходів до забезпечення закладів загальної середньої освіти комп’ютерною технікою та навчальними кабінетами хімії, біології, фізики, географії, математики з метою створення належних умов для якісної освіти. 
3. Проаналізувати участь роботодавців області у процесі створення належних умов для підготовки кваліфікованих робітничих кадрів у системі професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти області та посилити роботу з ними. 
4. Вжити заходів з метою недопущення збільшення кількості об’єктів незавершеного будівництва закладів освіти області.
5. Невідкладно розглянути питання щодо будівництва закладів загальної середньої освіти у селах Грем’яче та Башлики Ківерцівського району Волинської області.
6. З метою належного використання бюджетних коштів, передбачених розпорядженнями Кабінету Міністрів України щодо розподілу у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій посилити контроль в частині здійснення запланованих заходів, які стосуються сфери освіти, а саме капітальних ремонтів та реконструкцій закладів освіти, придбання матеріально-технічного обладнання та відповідного оснащення. 
7. Підвести підсумки щодо реального стану готовності закладів освіти області до навчального року та підготовки до осінньо-зимового періоду з метою врахування досвіду у 2018/2019 навчальному році, а саме щодо вчасного завершення ремонтних робіт (у тому числі впровадження енергозберігаючих технологій, переведення на альтернативні види палива), забезпечення паливом, протипожежні заходи, посилення матеріально-технічної бази навчальних закладів, створення оптимальної мережі навчальних закладів, забезпечення педагогічними кадрами.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook