Комітет Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму відхилив проект закону № 6450 "Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи".
Представники трьох профільних міністерств – соціальної політики, економічного розвитку і торгівлі та освіти і науки – відмовилися підтримати відповідний документ при розгляді на засіданні комітету. Про це повідомила народний депутат з УКРОПу, співавтор законопроекту Ірина Констанкевич.

Читайте також: Обурені волинські селяни: "Навіть вода в магазинах дорожча за натуральне молоко"

"Три міністерства зняли з себе відповідальність за вирішення проблеми великої кількості дітей і їхніх батьків. Міністерські чиновники виявляють безвідповідальність і службову недбалість, ігноруючи реальний зміст цієї проблеми", – заявила нардеп.
За словами Ірини Констанкевич, законопроект скасовує довготривалі тендерні процедури для забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, які проживають на радіоактивно забруднених територіях, зокрема у Київській, Житомирській, Волинській та Хмельницькій областях. Йдеться про сотні учнів і їхніх батьків.
Представниця УКРОПу зазначила, що відсутність гарячого харчування ставить під загрозу фізичний стан учнів, які й без того мають проблеми зі здоров'ям. Більшість дітей з сільської місцевості не мають можливості нормально харчуватися протягом навчального дня, адже поблизу шкіл у віддалених регіонах немає їдалень чи кіосків з теплою їжею.


"Діти їдуть о сьомій ранку до школи. Навіть якщо вони беруть із собою бутерброди, перший раз гарячу їжу вони можуть з'їсти тільки о п'ятій годині вечора, коли повертаються додому. Це асоціальне й нелюдське ставлення до школярів", – наголосила парламентар.
Ірина Констанкевич нагадала, що чинне законодавство щодо прав чорнобильців зобов'язує державу захищати інтереси цієї категорії населення. Та, на жаль, чиновники не хочуть вирішувати питання ні на державному, ні на місцевому рівнях. Через те, що тендери не були оголошені завчасно, у більшості районів, де проживають діти-чорнобильці, безкоштовне харчування вже припинилося.
"Насправді у тих населених пунктах, де проживають такі діти, все клекотить", – зауважила нардеп.


Автори законопроекту доводитимуть свою позицію при розгляді документа на засіданні парламентського комітету з питань економічної політики та сподіваються на зміну рішення чиновників із міністерств.
Проект закону про скасування тендерних процедур при закупівлі товарів для харчування дітей-чорнобильців підготували народні депутати з УКРОПу Ірина Констанкевич, Тарас Батенко, Валентин Дідич, Олександр Дубінін, Віталій Купрій, Олександр Шевченко та Віктор Шевченко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter