У результаті тристоронніх переговорів Україна−Росія−Європейський Союз сторони підписали новий контракт.

Читайте також: Відмова від $7,4 мільярда: уряд схвалив мирову угоду з "Газпромом"

Про це 30 грудня повідомив прем'єр−міністр України Олексій Гончарук в своєму телеграм−каналі.

Угоду укладено на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах.

Зазначається, що мінімальні гарантовані обсяги прокачки – 65 млрд м куб газу на перший рік та по 40 млрд м куб на наступні 4 роки. За словами Гончарука, при цьому фактичні обсяги можуть бути вищими. 

"Це позитивно вплине на енергетичні ринки та стане значним фактором зниження ціни газу на ринку", − повідомив Гончарук.

"Україна вкотре довела європейським партнерам, що є надійним партнером, який виконує свої зобов’язання та гарантує енергетичну безпеку в регіоні", − додав він.

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко розповів, що він підписав контракт у Відні о 14:30, а голова "Газпрому" Олексій Міллер ввечері підписав у Санкт−Петербурзі. Він наголосив, що ще нещодавно найбільш вірогідним сценарієм було повне припинення транзиту з 1 січня 2020 року.

"Той факт, що ми підписали контракт на транзит за принципом "качай або плати" на п’ять років – є непересічною подією за таких умов", − наголосив Вітренко.

За його підрахунками, доходи від транзиту газу, які Україна отримає протягом наступних 5 років, складуть 7,2 мільярда доларів.

Читайте також: Українці з січня отримуватимуть окрему платіжку за доставку газу

Вітренко зазначив, що Україна отримала перевагу від підписання угоди взамін на відмову від нового багатомільярдного позову, бо арбітраж скоріш за все не присудив би всю суму позивних вимог "Нафтогазу".

"Українська ГТС буде завантажена, а це – енергетична безпека та добробут українців!", − написав президент України Володимир Зеленський.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook