Камінь-Каширщина може стати меншою через зволікання місцевої влади з децентралізацією. Тойкутська сільська рада, що на Ковельщині, має намір створити об'єднану територіальну громаду залучивши дві сільради з Камінь-Каширського району – Стобихівську та Карасинську.

Читайте також: Хто гальмує децентралізацію на Волині

Однак на шляху реформаторів є кілька перепон. Зокрема, Тойкутська сільрада є так званою "білою плямою" у Перспективному плані розвитку територій області. Тобто, її виникнення не було передбачене експертами, повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Втім фахівці з децентралізації на Волині після дослідження та розрахунків повідомили голові Тойкутської сільради, що вона цілком може забезпечувати себе і розвиватись при об'єднанні з Карасинською, Доротищенською і Стобихівською сільрадами. Головою нової ОТГ може стати очільник Ковельської райради Андрій Броїло.

Читайте також: Керівники Камінь-Каширського району продовжують саботувати створення ОТГ

Відтак дві сільради з Камінь-Каширського району можуть відійти до Ковельщини, а саме до ОТГ з центром у Тойкуті.

Наразі у Карасині вже дали свою згоду на приєднання. Гальмує ситуацію лише Стобихівська сільрада. Саме через неї не вдається утворити як ОТГ Сошичненській сільраді (Камінь-Каширський район), так і Тойкутській (Ковельський район). Справа в тому, що мешканці села Радошинка хочуть приєднатись до Сошична, а у Стобихівці схиляються до Тойкута. В цей час депутати зайняли вичікувальну позицію. У такий спосіб Карасинська сільрада стала заручником ситкуації, адже не має спільної межі з Тойкутом.

Читайте також: Замість децентралізації - політичні інтриги, а керівництво району ділить посади: труднощі реформи на Волині

Голова проблемної Стобихівської сільради Валерій Сухацький проігнорував зустріч з експертами та головами сільрад, які бажають об'єднатись. Схоже, що він не надто зацікавлений у покращенні життя та інфраструктури для місцевих мешканців.

Відзначимо, що очільники Камінь-Каширщини, зокрема голова РДА Валерій Дунайчук, тривалий час пручаються децентралізації і навмисно саботують реформу у районі. Основною причиною цього є небажання втрачати вплив та владу, особливо перед виборами, які вже не загорами.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter