Кожна людина має відповідально ставитись до своєї роботи. Особливо уважними мають бути лікарі, адже в їхніх руках людські життя.

Читайте також: "Синя картопля та спред замість масла", – як годують у Волинській обласній лікарні

Численні випадки лікарських помилок в Україні, на жаль, майже ніколи не закінчуються притягненням до відповідальності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні від лікарської недбалості щодня помирає шестеро людей. 

І, як би це не звучало жорстоко, волинські лікарі не є виключенням. Як можна, давши клятву Гіппократу, не нести відповідальності за життя пацієнта, який довіряє йому себе повністю.

До редакції "Під прицілом" звернулася 24-річна лучанка, яка воліла не називати свого імені та імені лікаря, і поділилася кричущими фактами халатності одного із лікарів Волинської обласної лікарні, який є завідуючим відділення та має уже величезний досвід роботи.

Дівчина змушена була звернутись до обласної лікарні через проблеми зі здоров'ям, аби їй надали допомогу. Виявилось, що лучанці потрібно робити операцію. Узгодивши із лікарем час і вид наркозу, дівчина чекала своєї черги.

Коли настав час госпіталізації, лікар уже забув свою пацієнтку (а пройшло всього 5 днів), і це при тому, що вона навідувалась до нього майже щодня. Уточнивши знову причину госпіталізації, лікар повідомив, що місця, аби покласти та прооперувати дівчину немає. Хоча, у черговому зошиті для запису пацієнтів її прізвище було, тобто вона стояла у черзі саме на цей день.

Уже розібравшись в цьому, від лікаря пролунала фраза, яка закарбується у пам’яті дівчини на все життя: "У мене немає місця вас покласти, тож прийдете завтра, я вас розріжу, зашию і підете додому…"

У пацієнтки мало мову не відняло: "Як я зможу після загального наркозу встати і піти додому?"

"А хто вам сказав, що буде загальний наркоз? Тільки місцевий", – пролунало у відповідь.

Справа в тому, що у дівчини була серйозна алергія на усі доступні препарати для місцевого наркозу, що було підтверджено документально. Лікар про це знав, але звинуватив її в обмані та сказав, що вона все це видумала.

Читайте також: У Луцьку кадровики обласної лікарні попались на хабарі

Коли лучанка надала медику усі відповідні документи, які підтверджувати алергію, лікар її просто "добив" словами:

"Це все нічого не означає! У мене такий препарат, від якого летальний ефект може бути тільки один на мільйон".

"А де гарантія того, що я не буду тим одним?" – поцікавилася дівчина.

"Нема гарантії", – пролунало у відповідь.

"Як ви, будучи лікарем, та маючи уже чималий досвід, не несете відповідальності за життя пацієнта? Ви повинні перевіряти усе навіть коли вам говорять про можливі проблеми, а я надаю уже готову і перевірену інформацію. Чому людське життя для вас нічого не значить? Я розумію, що вам байдуже чим усе закінчиться, адже покарання за це ви не понесете", – обурилась пацієнтка.

Усі лікарі, які коли-небудь лікували дівчину говорили в один голос: "Ні в якому разі та ні за яких обставин не погоджуйтеся на місцевий наркоз, адже у вашому віці і випадку – це анафілактичний шок, який дорівнює смерті".

Проте, навіть ці слова та вмовляння не вплинули на лікаря: "Буде як я сказав". При тому він навіть не поцікавився чи переносила вона якісь операції, чи були у неї травми та зрештою, чому вона вирішила, що в неї алергія, як це роблять усі справжні лікарі. Він навіть аналізи її не переглянув, не відправив на консультацію до анестезіолога, а відправляв без будь-яких перевірок під ніж, тобто, на смерть. Це звичайнісінький конвеєр...

Перевіривши інформацію про препарат, який мав би вколоти лікар, дівчина побачила, що діюча речовина у ньому та, на яку у неї найсильніша алергія. Закривши за собою двері кабінету, волинянка більше не повернулася в лікарню, все ж життя дається один раз.

Читайте також: У ресторані волинського нардепа поблизу Луцька отруїлися іноземці: подробиці

Через таке зверхнє та непрофесійне ставлення, лучанка змушена була поїхати за кордон – у Білорусь, де знайшла лікарів, які взялися їй допомогти. І навіть там, усі в один голос, переглянувши та провівши власне обстеження сказали, що місцевий наркоз її просто би вбив.

На жаль, постає питання – чому нашим медикам настільки байдуже на їхніх пацієнтів? У чому причина? До обласної лікарні їдуть люди зі всієї області, які надіються на допомогу. Де гарантія того, що на місці цієї дівчини вже сьогодні не опиниться хтось інший?

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter