В Україні розпочався етап призначення державної грошової допомоги на неопалювальний період. У департаменті соціального захисту населення зазначають, що частині людей субсидію на літо переоформлять автоматично, іншим треба буде прийти до відомства повторно.

Читайте також: Борщ став розкішшю: скільки коштує приготувати страву в Луцьку

У кожного різний спосіб оплатити непідйомні комунальні платежі. Хтось економить, а ще хтось покладає надію на субсидію – себто грошову допомогу від держави на оплату комуналки.

Опалювальний сезон закінчився і з першого травня розпочався етап оформлення субсидій на неопалювальний сезон. Тобто на період з 1 травня по 30 вересня. Комусь субсидію переоформлять автоматично, а комусь доведеться повторно звертатися із заявою та декларацією. Лучанка Людмила зазначає – зимою мала субсидію на літо оформляти – не буде. 

Читайте також: Лучани не отримають газові лічильники за бюджетні кошти: названо причину

"Пропрацювала майже 42 роки – стаж. А пенсія… навіть не хочеться казати. Люди будуть сміятися. Чи буду оформляти на неопалювальний сезон? Ну в нас лічильник на плитку поставили тільки в лютому. Не хочу я субсидії на літо. Я і так заплачу.  Головне, щоб давали на отоплювальний сезон. У нас зараз на будинку лічильник. То якщо сильно погано, то навіть без субсидії було б… Ну от останній місяць було 14 гривень за квадрат", – каже Людмила, лучанка.

Пані Зоя, яка живе у селі неподалік Луцька каже, не подаватиме на літню субсидію, бо не мала субсидії і під час опалювального сезону. Розповідає, аби оплатити комунальні послуги – економить.

Аби отримати субсидію на неопалювальний сезон до органів соціального захисту повторно потрібно буде звернутися таким категоріям населення: тим хто орендує житло; внутрішньо переміщеним особам; тим домогосподарствам, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб; та тим домогосподарствам, у складі яких є непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати і за них не сплачується єдиний соціальний внесок.

Директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради вікторія Майборода зазначила, що лучани, які отримували субсидію і номер телефону яких був у заяві вже отримали повідомлення на свої телефони смс про необхідність повторно з'явитися до відомства. СМС отримали ті, кому необхідно з'явитися.

"Хочу наголосити… це якщо дуже скрутні життєві умови. У Луцьку у Центрі обслуговування споживачів газу зазначають етап оформлення субсидій на неопалювальний сезон – ніяк не вплинув на їх роботу. Начальник центру обслуговування зазначає з впровадженням монетизації субсидій – вони навіть не знають який з їхніх клієнтів має субсидію, а який – ні", – каже Вікторія Майборода, директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook