У Рівненській та Житомирській областях, приватні фірми активно видобувають бурштин, натомість на Волині розпочати легальний видобуток комунальному підприємству ніяк не вдається через штучні перепони з боку правоохоронців та влади. За словами голови Волинської облради Ігоря Палиці ситуацію можна змінити, для цього потрібна лише політична воля високопосадовців.

Читайте також: Голова ОДА Савченко оцінив співпрацю з очільником облради Палицею

Про це повідомляє Інформаційне агенство "Волинські новини".

Питання легального видобутку корисних копалин підняли у прямому ефірі у Facebook за участю народного депутата України Олександра Шевченка та голови Волинської облради Ігоря Палиці.

"Щодо бурштину, то ми бачимо велику різницю в господарюванні там, де є комунальні підприємства, і там, де їх немає. Зараз у Житомирській та Рівненській областях приватники на повну видобувають корисні копалини, але там бізнес працює "на чорно" й діляться з ким треба.



На Волині ми пішли іншим шляхом, і депутатами було прийнято рішення, що ми не даємо дозвіл на отримання ліцензії приватним компаніям, а робимо комунальне підприємство, яке належить усій громаді. І ми сказали інвесторам: приходьте, у нас не буде ніяких помп з палатками, лише промисловий видобуток під екологічним контролем з повною рекультивацією територій. Але зараз комунальне підприємство в судах, нам ніхто не дає видобувати, бо всі сказали "Ні". Мабуть, комусь не цікаво, щоб на Волині усе було прозоро, щоб платили податки та багатіли громади.

Читайте також: Прокуратура шукає нові способи завадити співпраці ОТГ і КП "Волиньприродресурс"

Адже, працюючи з комунальним підприємством, усе буде обліковуватися, і 50% від того, що ти заробив, віддав на громаду, а інше лишив собі. Бо має багатіти народ, а не певні умільці. І це все можна вирішити за секунду, аби було бажання. Комунальне підприємство вже отримало ліцензію на бурштин, мідь, торф, ще отримає на газ, нафту", – розповідає Ігор Палиця.

Зауважимо, попри те, що КП "Волиньприродресурсу" не дають приступити до основної роботи з легального видобутку бурштину та інших корисних копалин, підприємство вже сплатило більше 8 мільйонів гривень податків.

Щодо експорту деревини, голова облради наголосив, що не можна нехтувати національними інтересами.

"Багато питань в Україні піднімається і щодо рубки лісу. Я вважаю, якщо у нас є внутрішні виробники, які виготовляють меблі й те, що потрібно Україні – то давайте заявки на сировину й отримуйте її. А вивозити своє за кордон не можна. Бо з таким підходом хтось захоче наш чорнозем вагонами вивозити чи прісну воду у цистернах. Так можна і все віддати", – наголосив Ігор Палиця.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter