Священник із Червонограда, у якого в суботу підтвердили коронавірусну інфекцію, проводив минулої неділі богослужіння і причащав. До того ж, весь минулий тиждень вів активне життя, ходив по місту і спілкувався з великим колом людей.

Читайте також: У селі на Волині вся сім'я захворіла на коронавірус

Про це на своїй сторінці у Facebook написала журналістка НТН Віка Балицька.

Цю інформацію жінці написали в приват на умовах анонімності, після того як побачили у неї в стрічці перепост матеріалу про те, що на Буковині 5 священиків захворіло на коронавірус і вони контактували з сотнями вірян.

"Інформація, яку їй написали – є суспільно важливою і такою, яка може зменшити спалах коронавірусноі інфекції в Червонограді, і відповідно на Львівщині. Відтак, наскільки дозволяють можливості, дівчина подізнавалася у своїх знайомих деталі і отримала збірну інформацію:

Так от, священник, начебто, скаржився на погане самопочуття ще позаминулого тижня. Аналізи тоді чомусь не здавав. Але, кажуть люди, що отець буцімто говорив медикам, що піде на самоізоляцію. Однак, весь минулий тиждень отець був активний. І навіть, ймовірно, їздив на Волинь.

Читайте також: Повідомили, де на Волині зафіксували нові випадки інфікування коронавірусом

Минулої середи отцеві зробили експрес тест – він виявився негативним. Але вже у четвер в отця утруднилося дихання і його забрала до лікарні бригада швидкої (були в захисних костюмах). В суботу аналіз на ПЛР підтвердив у священика коронавірус. Він зараз у лікарні. Про це повідомив мед.чиновник ЛОДА А.Васько. 

Є ще одна тривожна інформація: колега хворого священника з того самого храму, який з великою ймовірністю контактував із ним весь минулий тиждень, у п’ятницю освячував паски на одній з пекарень Червонограда. Ці паски, припускаю, скоро надійдуть в продаж по крамницях.

Ця ситуація – це катастрофа. Скільки людей контактували з отцем? Сотні? А з контактними отцями? Чи зможуть урядники, лікарі, і поліція всіх встановити? Це життєво необхідно, бо цей випадок може зробити Львівщину регіоном "вибуху" масового зараження. Звісно, більшість одужає і забуде. А скільки помре? 

Зараз всі, хто контактував з хворим священником і його близьким оточенням, (а в Червонограді люди знають про кого мова) мають проявити високу свідомість і відповідальність і зголоситися до своїх сімейних лікарів та самоізолюватися. Контактним варто щодня прислухатися до свого організму. Особливо старшим людям. До речі, розповіли мені, що хворий священник казав парафіянам, що від коронавірусу іх захистить лише Бог і щоб приходили до церкви. Отакий сумний фінал самовпевненості". – йдеться в дописі.

Читайте також: В Україні різко зростає кількість хворих на COVID-19: нові дані МОЗ

"Деякі почуті факти дають підстави припускати, що отець знав, що хворий, але продовжував діяльність і не самоізольвався. Чи не проглядаються в його діях (чи бездіяльності) ознаки Статті 325 "Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням".

1. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, – карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Попередній загальноукраїнський сумний досвід показує, що діі та самовпевненість окремих священослужителів призводить до того, що вони стають "вірусними бомбами", як це, наприклад, було на півдні Тернопільщини, де виник епіцентр епідемії для області. Аналогічно і в Лаврі. Додаю кілька скрінів про "освячений вірус", – що на очі попало.

Червоноградському отцю швидкого одужання. А контактним – щоб пронесло..." – зазначила журналістка.

Нагадаємо, попри карантинні обмеження, лучани прийшли до храму, аби освятити вербу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook