Всесвітня організація охорони здоровʼя повідомляє, що від коронавірусу померли щонайменше 6–8 мільйонів людей, хоча у її офіційній статистиці це число трохи понад 3 мільйонів.

Читайте також: У деяких людей імунітет до Covid-19 може зберігатися довгі роки

Про це повідомляє Бабель з посиланням на Reuters.

«Це число [смертей від коронавірусу] дійсно у два–три рази більше. Я думаю, можна з упевненістю сказати, що кількість померлих можна було б оцінити від 6 до 8 мільйонів», – сказала на брифінгу Саміра Асма, заступник Генерального директора ВООЗ у відділі даних і аналітики.

Водночас в офіційному звіті ВООЗ загальна кількість смертей від пандемії у 2020 році склала не менше 3 мільйонів. Водночас організація вказала на відсутність надійних систем реєстрації смертей у багатьох країнах. Також зазначається, що багато людей помирали від коронавірусу ще до того, як здали тест.

Аналітик даних ВООЗ Вільям Мсембурі пояснив, що у ці 6–8 мільйонів включили приблизну кількість незареєстрованих смертей та відсоток тих пацієнтів, хто просто не звертається по допомогу до лікарів (через недовіру до них або проблеми із мобільністю) та інші фактори.

Читайте також: Українські науковці спрогнозували, якою буде щоденна кількість хворих на COVID-19 на початку літа

Навіть у регіонах з відносно надійними системами звітності заниження кількості смертей цілком можливе. За оцінками ВООЗ, у 2020 році в Європейському регіоні померло від 1,1 до 1,2 мільйона людей – хоча офіційно 600 тисяч. У Північній і Південній Америці число офіційних смертей – 900 тисяч, а фактично може бути 1,5 мільйона.

Дані Університету Джонса Гопкінса свідчать, що станом на 21 травня у світі з початку пандемії зафіксували понад 165 мільйонів хворих на коронавірус і зробили понад 1,5 мільярда щеплень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook