Екстрену медичну допомогу українці можуть отримати  незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, проте існують випадки, коли можуть відмовити у виклику.

Читайте також: Їхала на виклик: на Волині "швидка" застрягла у сніговому наметі

Про це розповіди в НЗСУ, – пише "Суспільне".

Також для виклику швидкої не потрібно електронне направлення, оскільки дзвінок на лінію 103  передбачає, що людина перебуває у невідкладному стані. Водночас у службі наголосили, що диспетчер має право відмовити у виклику, який по суті є необґрунтованим саме для служби екстреної медичної допомоги.

"Наприклад, при скаргах лише на температуру, коли пацієнт навіть не робив спроби випити жарознижувальний препарат, для того, щоб виміряти тиск чи зробити ін’єкцію або, щоб виконати функцію таксі для пацієнтів, які не потребують екстреної медичної допомоги", – пояснили у в Національній службі здоров'я і додали, що через подібного роду виклики, пацієнт, який насправді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатися.

Читайте також: На Волині ціла сім'я отруїлась чадним газом: меленька дитина – у реанімації

У НСЗУ розповіли, що бригади екстреної допомоги виїжджають у разі критичного стану до пацієнтів з COVID-19 і на місці оцінюють стан здоров’я людини, визначають потребу у госпіталізації та транспортують осіб з підозрою на COVID-19 до визначеної лікарні. При цьому якщо пацієнт з COVID-19 не потребує госпіталізації, йому надають необхідну медичну допомогу та рекомендації.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook