З огляду на динаміку епідемії коронавірусу в Україні, сподіватись на реальне покращення епідемічної ситуації можна через 3-4 тижні.

Читайте також: "Помаранчево-червона" Україна: МОЗ оновило перелік карантинних зон

Такий прогноз дається в новому огляді епідемічної ситуації в Україні, який підготовили експерти НАН.

Зазначається, що за минулий тиждень, з 24 по 30 березня, темпи зростання кількості нових випадків COVID в Україні суттєво сповільнились. Вперше з початку нової хвилі 30 березня зареєстровано менше інфікованих і померлих, ніж тиждень тому (за винятком 9 березня).

Показники останніх днів дають науковцям підстави сподіватись, що загальна динаміка епідемії розвивається за дещо оптимістичнішим сценарієм, ніж очікувалось. Три дні поспіль кількість нових виявлень виявляється на близько 20% меншою за прогнозну. Позитивність ПЛР-тестів також почала зменшуватись − уперше з початку нової хвилі.

"Якщо статистична динаміка не є результатом непередбачених затримок у надходженні даних, то сукупність позитивних ознак дозволяє очікувати пікового періоду протягом одного-двох тижнів.

Читайте також: Степанов пояснив, чи можна вколоти дві дози вакцини від різних виробників

На жаль, цього не можна сказати про госпітальну динаміку, тому що, через переповненість багатьох лікарень, на реальне покращення ситуації можна сподіватися значно пізніше, за 3-4 тижні (як це спостерігалося під час проходження попередньої хвилі).", − йдеться в огляді.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook