На території ботанічного заказника загальнодержавного значення "Воротнів" щоразу з'являються все нові та нові приватні маєтки. Рік тому тут відкрили Лісівничий молодіжний центр із наміром догляду за природою. проте нині дві земельні ділянки та два будиночки мають уже нових власників.

Читайте також: Як волинські лісники хочуть провести вирубку дерев у заказнику загальнодержавного значення "Воротнів"

Почистили ставки, провели електромережу, встелили дорогу, зробили вуличне освітлення… Старі халупки Воротнівського лісництва перетворилися в добротні будинки зі значно більшими площами за рахунок додаткових поверхів, ганочків і тд. Комплекс заслужено почали називати Волинською Швейцарією. Але справа в тім, що жодних дозволів на таку реконструкцію лісгосп не отримував, та і не звертався до Державної архітектурно-будівельної інспекції за ними. Тендерів на будівництво не проводили, а частину робіт виконувалося руками лісівників з усіх лісогосподарських підприємств Волині, пише "Hromadske".

Тодішній очільник ДП "Ківерцівське ЛГ" Анатолій Іщик теж стверджував, що це лишень реконструкція на яку ніяких документів і не потрібно. 

Не турбувала відсутність дозволів і технічного нагляду за будівництвом, де згодом мають займатися школярі, ні Анатолія Іщика, ні нинішню директорку Шацького національного природного парку Марію Христецьку, яка на той час курувала "реконструкцію" Воротнева, ні чиновників з Волинської ОДА. 


Втім, на території заказника є місце куди лісівники не водять ні школярів, ні журналістів. За високим сучасним парканом з виїзними воротами – двоповерхова будівля, гараж на три автомобілі, на подвір’ї – засіяні травою газони, декоративні композиції, все обладнано ліхтариками, качеля, мангал, інші зручності. 

Читайте також: На Волині функціонує лісова мафія

Нинішній директор Державного підприємства Ківерцівське лісове господарство Віталій Каращук каже, що це приватна власність. Коли очолив підприємство (у грудні 2017-го) то ця будівля вже там була і вона до цього часу на стадії реконструкції. Хто власник директор лісового господарства, звісно ж, не пам’ятає.


Земельна ділянка заказника "Воротнів" зареєстрована 9 листопада 2017 року, тобто після відкриття лісівничого центру. Проте, вона не суцільна. Поблизу ставків виділені дві окремі земельні ділянки площею по 8 соток кожна.

У реєстрі сказано, що обидві вони – у постійному користуванні Ківерцівського лісового господарства, їхнє цільове призначення – для ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг. Згідно з інформацією з того ж таки реєстру на обидві ділянки оформлено сервітут. Ділянкою під згаданим вище будинком має право користуватися Токарчук Олександр Вікторович. Iншою, що фактично є лісорозсадником Лісівничого центру, Ліпич Олег Володимирович.

 

 

Воротнівське лісництво майже рік без керівника. Разом з тим ДП "Ківерцівське ЛГ" подбало про забезпечення конституційного права на житло для помічника лісничого Воротнівського лісництва і особистого водія очільника Чернівецького ОУЛМГ.

 

Читайте також: Шацький НПП може втратити унікальний статус через головного лісівника Волині

Віталій Каращук запевняє, що згаданих будинків нема на балансі лісгоспу. Реєстр речових прав свідчить, вони не зареєстровані ні на Токарчука, ні на Ліпича. Кому ж лісгосп тоді передав ці будівлі?

Про присвоєння їм адрес в Романівську сільську раду, до якої територіально належить заповідник, теж ніхто не звертався, – каже голова Галина Назарчук. Тож велике питання викликає підстава оформлення сервітутів для осіб, які офіційно не мають майна на земельних ділянках. Та й взагалі чи можлива приватизація такого майна на землях заказника загальнодержавного значення з цільовим призначенням "ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг"?

За матеріалами Центру журналістських розслідувань "Сила правди".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter