З 2010 по 2016 рік група депутатів міськради заради власної вигоди роздала 100 гектарів землі Луцька без аукціонів. Втративши більшість у ЛМР, група обранців громади, яка розбазарювала землю наліво і направо, вирішила погратись у "святих".

Читайте також: Ті, хто роздерибанив 100 гектарів землі у Луцьку, згадали про совість

На сесії міськради 28 лютого 2018 року Павло Данильчук, Юлія Вусенко та їхні онднодумці спробували зірвати розгляд порядку денного і голосування. Їх дуже збентежило те, що ділянка на вулиці Рівненській буде передана в оренду "не тим людям, яким потрібно". Однак чинна більшість Луцькради законно і прозоро провела процедуру, незважаючи на розіграну по сценарію драматичну постановку за участю Данильчука, Вусенко, Моклиці та Федіка.

До когорти критиків і "липових" звинувачень додались і інші діячі, які безпосередньо приймали участь у дерибані землі з 2010 по 2016 рік. Зокрема, Сергій Григоренко та Тарас Яковлєв, які наразі величають себе експертами у ГО "Волинський центр розвитку урядування".

Читайте також: Луцькі депутати меншості репетирували зрив сесії міськради за сценарієм

Хто ж ті щасливці, які безкоштовно отримали землю під будівництво? 

У списку підрядників, які отримали землю, є ті, хто вже не перший рік працює з будівництвом житла на Волині. Це – багаторічні колеги-конкуренти ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536" та "Луцький домобудівельний комбінат".

Так, у березні 2012 року депутати виділили УКБ земельну ділянку на вулиці Набережній, 8 (0,5 га), де нині розташований 140-квартирний будинок. Згодом підрядником там стало ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536", очільник якого Віктор Чорнуха на той момент був членом міськвиконкому.

Наступного року, 0,6 га депутати виділили ПрАТ "ЛДБК" на вулиці Федорова (0,6 га). До слова, це будівництво брало участь у державній програмі "Доступне житло" і частина лучан, які потребували покращення житлових умов, змогла скористатися нею.

Згодом через УКБ пройшли ділянки, передані іншим забудовникам. І лише у 2016 році "Луцьксантехмонтаж" отримав ділянку на вулиці Арцеулова, 3б (0,5 га). Можна припустити, що в цій ситуації чималу роль зіграла репутація забудовника, який вже давно знаний на ринку. Також забудовник обіцяв близько 10% площ передати на квартирну чергу місту, відтак, чимало депутатів цей проект рішення підтримало.

Однак свого часу розігрувалися в сесійній залі і "цікавіші" сценарії, та вони до бійок не призводили.

Читайте також: У Луцьку з 2010 по 2016 рік роздерибанили понад 100 гектарів комунальної землі

2012 рік. У червні луцькі депутати приймають рішення про надання в оренду УКБ ділянки для будівництва та обслуговування житлового кварталу на вулиці Рівненській. Площа ділянки – 2,36 га. Підрядником стає ПП "Грандекс". Нині цей житловий квартал досі будується.

"За" це питання тоді проголосували 36 з 40 депутатів, у тому числі й Сергій Григоренко, який заявляє про "крадіжку" землі, яка, нібито відбулася 28 лютого 2018 року.

Власниками ПП "Грандекс" вказані Корольчук Ірина Анатоліївна та Чижук Володимир Михайлович. Власник ПП "Грандекс" Володимир Чижук є засновником кількох підприємств, одне з яких – ТзОВ "Луцькміськбуд", яке свого часу збиралося забудувати дві земельні ділянки в Старому місті: на вулиці Драгоманова, 15 та Кафедральній, 13.

Першу ділянку досі не забудували, а згодом підприємству не продовжили термін договору оренди. А щодо статусу Кафедральної, 13 вже кілька років ламають списи краєзнавці, депутати, чиновники і підприємці. До слова, саме в контексті обговорення цієї ділянки часто з’являється ще одне прізвище людини, пов’язаної з "Луцькміськбудом" – Тихін Павлюк, колишній депутат міськради.

У вересні 2013 року депутати ухвалюють ще одне земельне рішення. Вони дали згоду УКБ передати в суборенду ТОВ "Волиньбудіндустрія" для будівництва багатоквартирного житлового будинку на 40-Ж-2 мікрорайоні.

Голоси "За" цей проект рішення віддали 28 з 32 депутатів. У тому числі Сергій Григоренко, Павло Данильчук та Микола Яручик.

Зауважимо, саме "Волиньбудіндустрія" фігурувала згодом ще в одній скандальній забудові – на вулиці Огієнка. Саме там замість навчального корпусу з гуртожитком Луцького гуманітарного університету, постав ЖК "Центральний".

Липень 2014 року. Депутати приймають рішення щодо двох земельних ділянок через УКБ на вулицях Липинського,7 (1,8 га) та Конякіна, 7а (0,46 га). Підрядником на обох ділянках згодом стає ТОВ ВКФ "Євробуд".

Читайте також: Керівник "Народного контролю" на Волині вимагає гроші у забудовників, щоб не перешкоджати будівництву

Директором згаданої компанії є Леонтій Іванішин – колишній бізнес-партнер Миколи Голєва з часів діяльності "Заводу будівельних конструкцій". До слова, саме Голєвих Леонтій Іванішин звинувачував у плачевному стані ЗБК та порушенні справи про банкрутство.

Власником компанії "Євробуд" вказана Гузь Мар’яна Леонтіївна, у дівоцтві Іванішина, себто донька Леонтія Іванішина.

Що цікаво, за запитом "Гузь Мар’яна Леонтіївна" можна розшукати жінку – дружину старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Гузя Віталія Олександровича, родом з Нововолинська. На користь того, що згадані особи одна і та ж жінка свідчить те, що у Леонтія Іванішина є бізнес-партнер з Нововолинська Гузь Олександр Петрович (тим, що свати стали партнерами по бізнесу, нині нікого не здивуєш).

Крім того, у декларації Віталія Гузя вказано, що його дружина працює у ПП "Захід", де отримувала заробітну плату. Власником ПП "Захід", згідно з реєстром, є Іванішина Мирослава Ярославівна, зареєстрована в селі Липини (де і зареєстрована власниця ТОВ "Євробуд" Мар’яна Гузь).

Однак, що цікаво: у декларації прокурора ані за 2015, ані за 2016 рік не вказано, що дружина є бенефіціарним власником будь-якого підприємства. Але вернімося до голосувань за питання виділення землі. За виділення згаданих ділянок свого часу голосував і Сергій Григоренко.

Читайте також: Колишня секретар Луцькради шокувала поведінкою "леді": матюки, жбурляння предметів, нецензурні жести

2015 рік. Червень. "На носі" – вибори до міської ради. Депутати літнього дня голосують за надання УКБ земельної ділянки під будівництво багатоповерхівки на вулиці В’ячеслава Чорновола. Уже за короткий проміжок часу тут постане "Казкова оселя", власником якої є підприємець-мільйонер Андрій Покровський, який того ж таки 2015 року став депутатом Луцької міськради.

Виділялася земельна ділянка, площею 0,7 гектара, з благими намірами: у тексті рішення йдеться про те, що при укладанні інвестиційної угоди, згідно з якою 8% житлової площі має бути передано Луцькій міськраді для забезпечення житлом бійців АТО. Проте цей пункт рішення так ніхто і не виконав. Формально забудовника не можна зобов’язати це зробити. Щоправда, це не завадило цьогоріч ТзОВ ХК "Єврохолдінг" передати місту дві квартири.

А ось "Казкова оселя" квартир так і не виділила. Натомість забудовнику зменшили розмір пайової участі: з 356 474 гривень до 20 547 гривень у зв’язку з: будівництвом пішохідних доріжок на вулиці Ветеранів, 21 – 65 425 гривень; будівництвом мосту на вулиці Ветеранів, 21 – 70 296 гривень; будівництвом підпірної стінки – 58 881 гривня; влаштуванням спрямлення на вулиці Ветеранів, 21 – 141 325 гривень. Тобто, за будівництво багатоповерхівки фірмі зменшили пайову частку на 335,927 тисячі гривень.

І лише після цього депутат Андрій Покровський виступив з ініціативою, збільшити розмір пайової участі для забудовників і за рахунок цього, зокрема, наповнювати фінансування програми придбання житла учасникам на умовах 50х50. Про 8% квартир для міста успішно забули.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

За матеріалами ІА Волинські Новини