Кортеж президента Володимира Зеленського, який складається з близько шести машин, регулярно порушує правила дорожнього руху: значно перевищує допустиму швидкість, перетинає подвійну суцільну та здійснює поворот у заборонених місцях, створюючи небезпечні ситуації для інших учасників руху.

Читайте також: "Вся Україна вдячна Президенту за його відважний і мужній вчинок", – Слуга народу про відеорекламу фільму "Земляни" Зеленським

Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Схем".

Вони кажуть, що кортеж порушує ПДР навіть не тоді, коли Зеленський поспішає на важливу робочу зустріч – а коли їхав додому або ж у приватних справах (наприклад, у торговельний центр).

Там нагадують, що перед виборами Зеленський обіцяв, що владні привілеї – зокрема, і президентський кортежі – залишаться в минулому. Очоливши державу, він повторював, що "президент – такий самий учасник руху, як і всі" і його "автомобілі зупиняються на всіх світлофорах, стоять у заторах, ніхто не вмикає "мигалок".

Водночас ані президент, ані його Офіс, ані Держуправління справами не отримають штрафів за порушення, адже номерні знаки кортежу Зеленського неможливо знайти в жодній базі. Використання "номерів-прикриття" у складі заходів державної охорони – для президента та чітко визначеного переліку інших високопосадовців передбачені законом.

Читайте також: Доньці президента – 16: що відомо про Олександру Зеленську (фото, відео)

Але журналісти встановили, що такими номерами користується значно ширше коло осіб, на яких заходи держохорони не мали б розповсюджуватися. Наприклад, чинний керівник ОП Андрій Єрмак, його заступник Кирило Тимошенко, перший помічник президента Сергій Шефір. А також низка депутатів і колишніх високопосадовців. Вони – не є охоронюваними особами – відповідно до закону "Про державну охорону". Однак через непрозорий механізм погодження використання "несправжніх" номерів – фактично неможливо дізнатись, хто і на яких підставах надав їм цей привілей.

Раніше журналісти виявили, що Зеленський користується державною дачею на території резиденції "Конча-Заспа". Дача належить Державному управлінню справами. Ще до того, як стати президентом, Зеленський засуджував політиків, які користуються державними пільгами та привілеями за рахунок бюджету та стверджував, що державні резиденції треба "віддати дітям". 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook