220 гектарів бурштинових земель у Маневицькому районі незаконно продали у приватні руки. Зараз такою оборудкою займається прокуратура області. У реєстрах зазначено, що продані землі нібито знаходяться на територіях шести сільських рад. Але представники окремих громад кажуть, що землі насправді за межами їх населених пунктів і місцеві чиновники не мають жодного відношення до цього оптового розпродажу волинських надр. Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Читайте також: Земельний дерибан та монополія: на Волині викривають свавілля керівників Держгеокадастру

Аукціон небаченої щедрості організували волинські земельними. Одним махом Держгеокадастр, а вірніше його екс-керівник Василь Василенко продав 220 гектарів землі з покладами бурштину. Ці гектари у Маневицькому районі спочатку розписали на місцевих громадян, але потім вони опинилися у приватній власності однієї особи. У документах фігурують 6 сільських рад, одна з них – Куклівська. У Куклах про те, що у їх селі роздають направо і наліво по два гектари бурштинових територій дізналися від правоохоронців, які теж схопилися вже тоді, коли нові власники оформили всі документи.

Читайте також: До влади хоче повернутися «клан Василенка» (Відео)

У ще одному селі Лісове нещодавно був справжній клондайк, повно поліції, армія бурштинокопачів, розганяли старателів пострілами. Зараз тут тихо, а місцеві мешканці запевняють, що за бурштином не ходять бо ліси охороняє поліція. Біля лісівської сільської ради теж продали землі у яких є поклади «сонячного каміння». У сільраді на робочому місці лише касир Олександр Стасюк, більше чиновників немає, пан Олександр каже: про продаж земель чув, але що до чого, не знає. Чиновник розповідає, що десь поблизу є копанки бурштину, але там зараз тихо, мовляв територія охороняється.

Читайте також: Скандальна заступниця Василенка хоче поновитися на посаді

Бурштинокопачів з помпами та лопатами у лісі дійсно немає, люди яких зустріли журналісти видобувають не «сонячний камінь», а новорічні дерева, проте, що бурштинові землі продали ці місцеві не знають. Як так вийшло, що 220 гектарів землі за межами сільських рад потрапили у чиїсь руки журналісти спробували з’ясувати у Маневицькій райдержадміністрації, але тут чекає ще більша дивина. Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк буквально нападає на журналістів, починає шарпати камеру оператора і силою тягне донизу.

Андрій Линдюк зачиняється в кабінеті, а на місце події журналісти викликають поліцію. Патрульні кажуть, що перешкоджання журналістам це кримінал і викликають слідчо-оперативну групу. Лише одне запитання про те, як продається державна земля, викликало цілу хвилю обурення у голови райдержадміністрації. Це при тому, що він повинен чатувати інтереси держави і турбуватися за те, щоб жоден клаптик надр району, який він очолює, не потрапив у нечисті руки завдяки злочинним схемам.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook