У Києві група людей під прикриттям програмою сурогатного материнства вивозили новонароджених дітей за кордон. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Читайте також: Українських немовлят катували та знущалися для зйомок російського фільму

Слідство встановило, що до схеми причетні керівники однієї зі столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, які підшуковували в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства. 

З однієї оборудки учасники схеми отримували близько 50 тис доларів США, з яких плата за організацію штучного запліднення становила 15 тис доларів США, послуги щодо фіктивного одруження з іноземцями від 1000-1500 доларів США. 

В ході обшуків було вилучено медичну документацію, паспорти громадян України та завірені копії паспортів громадян іноземних країн, довіреності щодо представництва інтересів, інші документи, грошові кошти, ноутбуки, мобільні телефони, чорнові записи та флеш-носії. А також були встановлені адреси квартир, де утримувалися новонароджені діти до вирішення питання про їх переміщення через кордон. 

Читайте також: Горе-мати намагалася продати немовля за 10 тисяч гривень

"У квартирі хостельного типу на території Солом’янського району столиці правоохоронці виявили 5 новонароджених дітей віком від 2 до 6 тижнів, які перебували під наглядом двох жінок та чоловіка. Після оформлення відповідних актів працівниками ювенальної превенції немовлят доправили до дитячих лікарень міста Києва", – йдеться у повідомленні.

Проводяться перевірки близько 140 громадян іноземних країн на причетність до переміщення новонароджених дітей за кордон в порушення чинного законодавства. Провадження відкрито за ч. 2 ст. 149 КК України – торгівля людьми, вчинена щодо неповнолітніх.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook