Столична Служба безпеки України провела обшуки КП "Волиньприродресурс". У ході слідчих дій силовики вилучили 50 позицій документів. Хто замовив обшуки та що шукало відомство, яке має відповідати за державну безпеку у комунальному підприємстві.

Читайте також: "Це блокує роботу всієї області", − Рубльов про обшуки у Волинській облраді

Про це повідомляє ТРК "Аверс".

У Волинській обласній раді, а саме у приміщені КП "Волиньприродресурс" з самого ранку столична СБУ проводить обшуки. Зі слів київського слідчого Павла Чурсіна обшуки тривають в рамках кримінального провадження і на проведення таких слідчих дій вони мають дозвіл суду.

"Тут проводяться зараз слідчі дії, які називаються "обшук". В нас є ухвала суду на проведення вказаної слідчої дії. Якщо ви вважаєте, що ми проводим її не згідно діючого законодавства – то можете написати запит чи звернутись до нашої служби, до її представництва, управління у Волинській області", – говорить Павло Чурсін.

Та що ж такого зробило комунальне підприємство, що ним займається ціла київська Служба безпеки України? Чим воно загрожує державній безпеці?

За день до обшуків керівник виконавчого апарату Волинської обласної ради Дмитро Дубняк на своїй сторінці у фейсбук повідомив, що Порошенко після візиту на Волинь дав команду силовикам залякати Волиньраду і провести обшуки на комунальних підприємствах обласної ради. І все через невдалий "Томос–тур" на Волині.  Вже на наступний день після оприлюдненої Дмитром Дубняком інформації про замовлені Президентом обшуки  до Волинської обласної ради завітали київські силовики.

Губернатор області Олександр Савченко в інтерв’ю місцевому телеканалу заперечує, що говорив з президентом про Волиньприродресур. Однак Порошенко не дуже прихильно ставиться до депутатів Волинської обласної ради. Під час свого "Томос–туру" на Волині 15 січня у своїй промові у місті Ківерці він прямо звинуватив волинських депутатів у дерибані грошей.

 Зуб президент на Волинську обласну раду таки має. Очевидно розгнівало президента те, що напередодні його візиту журналісти дозволили собі нахабство запитати у  його волинського намісника Олександра Савченка звідки той узяв величезні статки. Окрім того Порошенка могло зачепити і те, що його представнику в області не вдається керувати обласними депутатами. Олександр Савченко навіть подав позов на обласну раду і фактично залишив волинян без бюджету.

І як ще вплинути на депутатів як не обшуками. Що саме шукають у приміщенні КП "Волиньприродресурс" – слідчий не каже, посилаючись на таємницю досудового розслідування. Те, що обшуки пов’язані із вказівкою президента Петра Порошенка  – слідчий заперечив. Каже, що підпорядковується керівництву СБУ, а не президенту.

Читайте також: На Волині судді гуртом "захворіли" через конфлікт ОДА та облради

 "Ні, не пов’язано, тому що я, як співробітник Служби безпеки України розслідую кримінальне провадження, як член групи слідчих і я підчиняюся керівництву Служби безпеки України. Тому ніяких вказівок я не отримував – від адміністрації президента, від президента", – каже Павло Чурсін.

Адвокат КП "Волиньприродресурс" розповідає, що обшуки проводили відповідно до  судової ухвали Печерського суду і у межах кримінально провадження про недоплату Волиньприродресурсом грошей до держбюджету. Та до чого тут Служба безпеки України і чим це загрожувало державній безпеці – не зрозуміло.

"Є Ухвала Печерського районного суду міста Києва від 20 грудня 2018 року про обшуки на нашому підприємстві. Знову ж таки дивує чому саме Печерський районний суд славнозвісний міста Києва виносить постанови про обшуки. Є місцеві загальні суди які вирішують ці питання. Отримали дану ухвалу 20 грудня 2018 року, а приїхали чомусь 17 січня 2019 року. Також дивний збіг обставин", – говорить Юрій Тертичний.

Слідчих найбільше цікавили оригінали спеціальних дозволів на видобуток корисних копалин та картографічні матеріали, на яких позначено, де саме знаходяться поклади бурштину. Та адвокат розповідає, що спецдозвіл є у відкритому доступі на сайті геонадр і хто хоче, той може його подивитися. А картографічні матеріали – це комерційна таємниця і вони не зобов’язані їх надавати слідчим.

"Для чого їм ці документи. Я думаю для того щоб їх вилучити і не давати змоги працювати підприємству. Їх дуже цікавили картографічні матеріали– саме де знаходяться поклади бурштину, чи в нас є такі графічні матеріали, картографічні матеріали, координати. Це фактично для того щоб дестабілізувати діяльність підприємства. Це є незаконне втручання в господарську діяльність підприємства", – розповідає Юрій Тертичний.

У результаті обшуку Київські слідчі вилучили 50 позицій різних документів.

"Я хотів би основне зазначити, що згідно ухвали суду. От є ухвала. Суд практично не розбираючись у суті справи надає дозвіл на вилучення всіх документів. Всіх – повністю. Від наказів до платіжних карток .. може сбу прийти на підприємство і забрати – все. Крім меблів", – говорить адвокат.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter