За останній тиждень жовтня кількість госпіталізацій через Covid-19 збільшилася на 3,5 тисячі. Таке стрімке зростання може призвести до швидкого заповнення ліжкового фонду та до необхідності сортування пацієнтів, яких братимуть на лікування, а яких − ні.

Читайте також: Коронавірус і антибіотики: лікар пояснив, чому та коли їх призначають

Про це сказав на брифінгу 1 листопада міністр охорони здоров'я Максим Степанов, повідомляє Укрінформ.

"25 жовтня в наших лікарнях перебувало 23 тисячі 266 пацієнтів, хворих або з підозрою на Covid-19. Сьогодні на ранок − 26 тисяч 593 пацієнти. Тобто майже 3,5 тисячі плюс за тиждень", − повідомив Степанов, додавши, що ця цифра становить 30% від всього ліжкового фонду, який стрімко заповнюється.

Степанов закликав громадян жорстко дотримуватися правил та рекомендацій, аби пригальмувати зростання кількості хворих на коронавірус та перевантаження медичної системи.

"З такою динамікою, коли у нас 26 593 особи хворіють, ці 52 тисячі ліжок дуже стрімко заповняться. А потім нам доведеться застосовувати відповідний алгоритм щодо сортування і вибору пацієнтів: яких ми будемо брати на лікування, а яких − ні", − попередив міністр та додав, що аналогічна ситуація в інших країнах світу, адже кожна система охорони здоров'я має межу.

Читайте також: Лікар розповів, в яких випадках можна повторно заразитися коронавірусом

Степанов нагадав, що підписав розпорядження, яким 5 тисяч ліжок медзакладів Академії медичних наук виділено на лікування "нековідних хворих, адже інші захворювання так само потребують лікування. Іншим розпорядженням, зазначив міністр, по всій країні повністю перепрофільовуються окремі лікарні. Так, у Києві чотири лікарні працюватимуть виключно з хворими на Covid-19.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook