Щоб уникнути важких ускладнень під час коронавірусу, зокрема тромбозу, потрібно лікувати хронічні захворювання.

Читайте також: Степанов розповів, коли в Україну почнуть поставляти вакцину Pfizer

Про це «Фактам» розповів судинний хірург Клініки судинної хірургії Національного військово-медичного центру Міністерства оборони України "Головний військовий клінічний госпіталь" Олександр Борківець.

Медик розповів, як зрозуміти, що в судинах утворюються тромби, і назвав ознаки артеріального тромбозу – біль і відчуття холоду в ногах, оніміння, блідість шкіри.

«Якщо це відбувається в капілярах, на шкірі часто з'являється висип. Через судинний спазм піднімається тиск. А з підвищенням температури капіляри можуть реагувати не тільки розширенням, а й спазмом: шкіра бліда, руки і ноги холодні», – пояснив Борківець.

За його словами, в такому випадку людині потрібна негайна допомога. Якщо протягом шести годин кровообіг не відновити, може виникнути необоротна ішемія нижніх кінцівок, гангрена і подальша ампутація. Під час венозного тромбозу в ногах з'являються набряки, болі й синюшність, попередив лікар.

«Артеріальний тромбоз часто виникає як ускладнення у пацієнтів з миготливою аритмією. Щоб попередити в шлуночках серця утворення тромбів, варто постійно вживати антикоагулянти. Особливо важливо це тим, хто хворіє на COVID-19. Порушення ритму, висока температура, за якої частота скорочень збільшується, призводять до серцевої і дихальної недостатності», – сказав лікар.

Читайте також: Вчені пояснили, скільки вакцина захищатиме організм від COVID-19

Медик додав, що в групі ризику є і пацієнти з варикозною хворобою, яким загрожує флеботромбоз.

«Вони, по-перше, хворіють, дотримуючись постільного режиму, тобто стають малорухомими. А, по-друге, на тлі високої температури у них згущується кров за рахунок малої кількості пиття, хворі п'ють недостатньо води», – додав Борківець.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook