Коронавірус і Україні щодня набирає обертів. З приходом холодів захворюваність лише зростатиме. У людей росте занепокоєння, незважаючи на те, що лікарі заспокоюють: 80% інфікованих коронавірусом хворіють досить легко. Щоб краще розуміти свій стан, люди почали шукати у мережі прилад для вимірювання пульсу і сатурації – пульсоксиметр.

Читайте також: У місті на Волині від коронавірусу померли двоє людей

У Мережі ціни на пульсоксиметри коливаються від 233 гривень до 770 гривень. 

Як правильно вибрати пульсоксиметр та як ним користуватися, у коментарі ТСН.ua пояснила лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

Що таке пульсоксиметр та за яких показників треба у лікарню?

Пульсоксиметр – це досить простий електронний прилад, який кріпиться на палець у вигляді прищіпки. З його допомогою ми можемо порахувати частоту серцевих скорочень і насичення крові киснем – тобто сатурацию. В принципі – це базові показники, щоб зрозуміти, якщо у людини дихальна недостатність. Тому саме за цими показниками ми і оцінюємо тяжкість перебігу захворювання, ступінь серцевої недостатності. І за цими ж показниками проводиться госпіталізація. У більшості здорових людей в нормі показник кисню становить 95-98%. Якщо ж сатурація нижче 92% – це вже ознака того, що може бути потрібне стаціонарне лікування пацієнта.

Як вибрати пульсоксиметр?

В принципі, підходять всі прилади, які є на ринку, але вони, звичайно ж, вимірюють з різною чутливістю, у них може бути різна похибка, але всі вони працюють за однаковим принципом, тому просто вибираємо пульсоксиметр по бюджету, який нам доступний.

Чи заважає манікюр?

Щодо манікюру, він дійсно заважає правильним показниками. Через манікюр пульсоксиметр не може правильно зчитувати показники, тому бажано це робити без манікюру, або зважати на те, що ми робили це вимірювання з манікюром, і воно буде не таке чутливе, як повинно бути насправді. Тобто ми можемо отримувати показники вищі, ніж є насправді.

Читайте також: У коронавірусу знайшли ще один тривожний симптом

Як користуватися пульсоксиметром і чи усім він підходить?

Прилад підходить абсолютно всім. Для домашнього моніторингу, для моніторингу стану пацієнта на відстані з лікарем. Це чудове рішення, оскільки лікарю необов'язково слухати, дивитися пацієнта, він може просто по відеозв'язку або по телефону фіксувати собі показники, які ви вимірюєте, і розуміти, в якому стані пацієнт знаходиться. Єдине, що потрібно – це пройти інструктаж у лікаря, як це правильно робити. У будь-якому випадку бажано, щоб лікар із пацієнтом проговорив нюанси: коли це потрібно робити, в якому вигляді, в якому стані і як записувати цифри і передавати лікарю.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook