У Луцьку хочуть створити будинки нічного перебування, центри реінтеграції та соціальні готелі для безхатьків при храмах.

Читайте також: На Волині безхатьків насильно примушували працювати на сміттєзвалищі

Відповідну петицію зареєструвала прес-секретар управління патрульної поліції Волині Ольга Бузулук та розмістила відповідний допис на Facebook. 

"На сьогодні в Луцьку збудовано майже півсотні храмів.Більше 10 – на стадії будівництва. Чи хоч біля одного храму є будівля для бездомних людей. У нас діє Центр обліку бездомних громадян при церкві Фіміам. Щоб потрапити туди, необхідно пройти певні процедури, а це не завжди можливо. До того ж, ті заклади, які є, працюють здебільшого в зимовий період", – йдеться у петиції.

Також автор петиції звернув увагу на те, що цієї зими у Луцьку не вберегли мінімум 5 життів бездомних людей, які просто загинули на морозі. Тому в ідеалі, це має бути хоча б приміщення, куди можна людину привезти і де нею хтось займеться. 

"Установи для бездомних осіб при храмах можуть мати різну форму: будинки нічного перебування, центри реінтеграції, соціальні готелі тощо. Найбільш ефективний спосіб повернути людину в суспільство – забезпечити постійними житлом і роботою", – пише Ольга Бузулук.

Зазначається, що у кількох містах України є такі місця для перебування безхатьків, але їх менше сотні.  Є вони і за кордоном – і це нормальна практика, досвід описаний в інтернеті. 

Читайте також: Навпроти луцького "Там-Таму" живе безногий безхатько, у якого вкрали милиці – активісти б'ють на сполох

"У нас же поки такі люди "мусолять" очі іншим лучанам, створюють "проблеми" поліції, медикам, соцпрацівникам. З ними неможливо розібратись, бо всі "футболять" цю проблему, мовляв, самі винні, таке законодавство, є процедури і т.д", – стверджується у тексті петиції.

Тому владу міста просять відреагувати, аби при церквах, які збудовані чи будуються, створити й облаштувати місця перебування безхатченків, де вони зможуть отримати необхідну допомогу та підтримку. Дозвіл на будівництво церков видавати за умови, якщо забудовники створять приміщення для перебування безпритульних. Також звернути особливу увагу департаменту соціальної політики на цю проблему, яка потребує вирішення не лише в зимовий період.

Варто зазначити, що розглядатися дана петиція буде лише після того, коли набере необхідні 300 підписів від жителів міста.

Підтримати петицію можна ТУТ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter