"Ми не хочемо, щоб нас боялися. Ми хочемо, щоб нас чули": під стінами окружного суду зібрався людний мітинг – студенти вимагають пільгового проїзду у всіх видах громадського транспорту.

Читайте також: "Ми акцію не підтримуємо та на неї не підемо", – більшість луцьких студентів проти пільг для них у маршрутках (відео)

Про це йдеться у відео-сюжеті ТРК Аверс.

"Пільга за студак" – під таким лозунгом з третьої години дня мітингують студенти коледжів, технікумів, університетів, академій та інститутів Волині. Вимагають одного – 50 відсоткового зниження проїзду у маршрутних таксі та автобусах. Тобто з 5 гривень до 2,50. Студенти кажуть – нічого неможливого вони не просять, все за законодавством, адже фінансувати пільговий проїзд повинен міський бюджет. Але з 2016 року постанова кабміну про відшкодування пільг не виконується у всій державі. Це стосується пільговиків усіх категорій, а не лише студентів.

"Вимагаємо 50% знижки на проїзд у громадському транспорті. Якби я працював у міській раді, я б подивився які є надходження, з якоїсь сфери забрати 10 тисяч, з якоїсь 20, з якоїсь 50, якийсь взяти кредит можливо, якісь закупити автобуси, щоб зменшити навантаження", − розповів студент СНУ імені Лесі Українки Назар Дубина.

Нагадаємо, у червні виконавчий комітет міськради знижку на проїзд студентам до 18 років вже передбачав, та через декілька днів своє рішення скасував. Студенти увагою цієї ситуації не оминули і подали в суд. Не зважаючи на рішення виконкому з літа цього року, страйкувати та вимагати змін студенти починають лише нині, коли до виборів залишається обмаль часу. Сьогодні ж мало б відбутися чергове засідання, тому студенти мітингують саме під стінами окружного суду, а не міськради. Та оскільки представники міськради на засідання не явилися, суд перенесли, а мітинг перейшов до стін мерії.

Певний час мітингарі вимагали особистого прийому у виконувача обов’язків Луцького міського голови Григорія Пустовіта. Студенти вирішують самі відвідати кабінет, таким чином заблокувавши мерію .

Зібравши ініціативну групу з 10 осіб, студенти все ж зустрілись із представником міської влади Григорієм Пустовітом. Мітингарі вимагають пільги на проїзд студентам до 18 років, мовляв в такому випадку мільйонних збитків бюджету це не понесе. Та з якої статті видатків бюджету перекинути ці гроші, ніхто з мітингувальників сказати не наважився.

"Ви повинні розуміти, безкоштовного проїзду як такого немає, якщо хтось їде безкоштовно, значить за нього платять. Лучани тоді повинні платити. Разом з тим, ми не є байдужими до студентів, до молоді, яка навчається у вищих навчальних закладах. І для цього у нас в місті існує соціальний транспорт, електротранспорт, тролейбуси, мережа тролейбусів охоплює біля 90% нашого міста. Вона охоплює вищі навчальні заклади, гуртожитки, і кожен студент може користуватися електротранспортом, у якому є пільги для студентів", − зазначив виконувач обов’язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Та студентів така відповідь не задовольнила, мовляв стан тролейбусів є далеко незадовільним, і є не надто потужним та швидким, як маршрутки, тож від своєї основної вимоги не відступлять.

"Я не просив вас іти на уступки, я казав що ми йдем на уступки, пропонуючи вам дати пільгу тільки для студентів до 18 років, тим, які не можуть заробляти, так дійсно, в університеті багато хто заробляє", − наголовив голова ГО "Студентська рада Волині" Віталій Сніжко.

Читайте також: У Луцьку мітингують "євробляхарі"

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter